Varsator – Simbolica

Spre imperiul ceresc

In fiecare an cind, in timpul penoadei cuprinse intre 20 ianuarie si 18 februarie, Soarele strabate cel de-al unsprezecelea semn zodiacal, Varsatorul, trecem in faza a doua a iernii, prima fiind asociata cu zodia Capricornului, iar ultima, cu cea a Pestilor.

Putin conteaza daca a priori constelatia Aquarius nu evoca nimic si nici nu coincide cu zodia. Pentru noi, Varsatorul ramine portiunea zodiacala cuprinsa intre 300° si 330° longitudine, care se situeaza la distanta egala de solstitiul de iarna si de echinoctiul de primavara, la distanta egala de 0° din Capricorn cind Soarele isi atinge declinatia sudica maxima, si 0° din Berbec cind intilneste ecuatorul ceresc.

Aceasta inseamna ca, in emisfera noastra, sintem in toiul iernii. In ciclul anual al naturii, Saturn isi desavirseste opera; in sinul unui pamint inghetat si despuiat, unde orice urma de viata s-a stins, se infiltreaza zapezile si ploile de iarna. Intregul proces vital se elaboreaza in taina unui chimism intern; ingropata in zodia Capricornului, saminta asimileaza elementele nutritive care o pregatesc pentru o viata noua. Ceea ce, in semnul zodiacal precedent, nu era decit un inceput, devine aici un angajament; saminta nu mai este ceva „in sine”; ea e integrata in mediul ei pamintesc.

S-a ales, spre a reprezenta aceasta zodie, figura nobila a unui intelept ori a unui barbat matur care poarta, sub brate sau pe umeri, una ori doua amfore; aceste urne sint inclinate si revarsa suvoiul de apa care le umple (Aquarius = purtatorul de apa). Este momentul sa amintim ca zodiacul e impartit in semne de animale (Berbecul, Taurul), in semne de obiecte (Balanta) si in semne umane. Dintre acestea din urma, Varsatorul simbolizeaza conditia umana ajunsa la un anume grad de evolutie; in timp ce Gemenii reprezinta niste adolescenti, iar Fecioara o tinara fata, cel de-al unsprezecelea semn figureaza, sub trasaturile inteleptului sau ale batrinului, omul inzestrat cu experienta de viata si o anume perfectiune.

Simbolul semnului reproduce de doua ori hieroglifa egipteana a apei; este vorba de doua linii sinuoase care au forma unei unde si urmeaza paralel o panta de 45°. In felul acesta se pune accentul pe caracterul imaterial si oarecum fluid al semnului. Intr-adevar, apa Varsatorului, pe care o raspindeste amfora, se scurge intr-o maniera foarte aeriana si eterata; caracterul fluid al aerului este asociat cu natura dizolvanta si mobila a apei. Apa aceasta este destinata mai mult sa stinga setea sufletului decit a trupului (se spune ca inteleptul din Varsator varsa cunostintele sale noilor generatii); ea poate sa fie asimilata si cu sunetul, cu apele vazduhului raspindite de unde, ca si cu fluidul oceanului aerian primordial in care ne scaldam.

Banuim ca nu este usor sa patrunzi firea atit de imateriala a acestui semn! Ii vom desprinde mai lesne semnificatia profunda situindu-1 in intregul context zodiacal.

Mai intii, Varsatorul apartine esentei elementare a Aerului, in pofida rezonantei sale acvatice. In triplicitatea zodiacala a acestui element, isi ocupa locul, in calitate de semn de Aer-Fix, intre Aerul-Cardinal al Balantei si Aerul-Mutabil al Gemenilor. Este vorba de cei trei termeni succesivi ai aceleiasi stari in devenire. Daca tinem seama ca mediul aerian inainte de orice un mediu de schimburi, de legaturi si de relatii, ne vine usor sa procedam la o diferentiere. In Gemeni avem in mod esential legatura spiritului, personificata de pilda, de camaraderia scolara sau de fraternitatea profesionala. Deja Balanta ne introdusese in legatura de inima, al carei mod de exprimare cel mai reprezentativ il formeaza relatia cuplului. In ceea ce-1 priveste pe Varsator, acesta specifica mai curind legatura de suflet asa cum o poate dezvalui lumea „afinitatilor elective” care ajung pina la urma la fraternitatea universala. In timp ce primul semn zodiacal statorniceste un soi de „cineva” nediferentiat, iar in cel de-al doilea se stabileste raportul dialectizat al lui „tu si eu”, al treilea semn ne duce direct la colectivul „noi”: el deschide marile cai de comunicare ale dragostei universale.

In fata Varsatorului se afla Leul, complementarul sau polar. Cel de-al cincilea semn traseaza o etapa importanta a cuceririi umane: aceea a lui „Eu”. Intr-adevar, in Leu individualitatea se exprima prin constiinta de sine insotita de afirmarea vointei si a libertatii personale in fata lumii. Stadiul leonin este, psihologic vorbind, o etapa a culminatiei analoaga cu maretia amiezelor de vara; e culminatia Eului care duce la cultul vointei Mele suverane. Este deci firesc ca, in semnul opus, aristocratia radioasa a Leului sa fie condamnata in folosul unui umanism in cadrul caruia Eul – devenit vrednic de dispret – este depasit in vederea implinirii integrale a conditiei umane. Asistam la un soi de abolire a privilegiilor Individului pentru a ajunge la eminenta demnitate a Persoanei. Acest drum duce de la independenta (omul independent nu e un om liber) la libertatea care-1 sacrifica pe „a avea” in profitul lui „a fi”, de la afirmarea prea exclusiva a eului la larga acceptare a celuilalt. Nu se mai pune problema triumfului ca persoana, ci a participarii la ceea ce nu mai este sine, la ceea ce se afla dincolo de sine; nu mai e vorba de impunerea vointei proprii, ci de daruirea imbogatitoare (ceea ce nu reprezinta un sacrificiu); nu vointa Mea, ci a ta ori a sa. Aici, fortele spirituale sint cele mai active si ele indeamna fiinta sa se elibereze de povara legaturilor trupesti si a tropismelor instinctive (in ceea ce se gaseste la careul axei Taur-Scorpion) spre a afirma ce este esential, chiar divin in sine. Energia Varsatorului, a spus un astrolog spiritualist, este cea a lui Dumnezeu facut om. Sa admitem cel putin ca, fata de Leu care implineste vointa individualizata a omului, energia aceasta il destineaza apartenentei universale.

Daca ne referim acum la valorile din „omul zodiac” care atribuie cite o parte a corpului unui semn, Leul este pentru inima ceea ce e Varsatorul pentru sistemul circulatiei sangvine (raspindeste apele interioare): daca unul este un centru director, celalalt este o difuziune in beneficiul intregului corp.

Traditia a facut din Saturn planeta diriguitoare a Varsatorului, corespondenta pe care o impartaseste cu semnul Capricornului. Acesta inaugureaza ultimul cvadrant al zodiacului, adica cel in care victoria colectivului se impune omului. In Capricorn, ultimul cuvint il au mai ales institutiile sociale, ratiunea de stat fiind suverana. In Varsator, societatea in care ne implinim nu e cea a indatoririlor civice si a imperativelor politice, ci aceea a vietii culturale, a idealurilor care anima aspiratiile grupurilor si a afinitatilor elective care fac din noi niste fiinte ce traiesc intro comunitate spirituala. De la Capricorn la Varsator – trecerea de la politic la cultural, de la trup la sufletul societatii, de la tensiune la destinderea sa. Dar intotdeauna este prezent Saturn, astrul despuierii, al renuntarii, al sacrificiului. Aici, totusi, stim ca daruirea nu mai e o datorie, ci o bucurie, si ca dorinta de a te pierde, spre a te regasi imbogatit prin ceea ce ai facut pentru ceilalti, e implinirea suprema. Lui Saturn mai degraba avar din Capricorn ii succeda, in Varsator, un Saturn al epocii de aur: deoarece a consimtit sa piarda, sa renunte, deoarece a cunoscut bucuria deposedarii, isi regaseste virtutile profunde.

O data cu descoperirea planetelor noi, Saturn a fost detronat din Varsator, unde isi pastreaza totusi prerogativele, de catre Uranus care devine primul lui stapin.