Varsator – Vestimentatie

Modul in care se imbraca tipul Varsator depinde mult de predominanta planetara a semnului zodiacal, daca este deci saturniana sau uraniana; in functie de una sau cealalta, vestimentatia variaza total, in masura in care se afirma dorinta de simplitate ori gustul pentru extravagante.

Femeia Varsator saturniana manifesta preferinta pentru imbracamintea simpla, in cazul careia absenta de efecte convine unei cochetarii delicate. Ea renunta lesne la bijuterii, podoabe si alte obiecte decorative; o mica fantezie dupa gustul ei se potriveste mai bine cu stilul pe care il prefera. Un „mic ceva” , care ii da frumusete; ea il cauta adesea in delicatetea „potrivirilor” sau a tonurilor. Mai inainte de orice, ea trebuie sa se prezinte usoara, aeriana, gratioasa, prin jocul unor nuante de fantezie.

Cit despre femeia Varsator uraniana, ca si femeia Berbec, ea se afla in avangarda modei, iar paleta gusturilor ei raspunde unei nevoi de a face senzatie printr-o fantezie indrazneata si neinfrinata. Ceea ce este mai excentric, mai „nebunesc” in moda zilei, e facut pentru ea: este adoptat cu voluptate! La nevoie, supraliciteaza! Inovatiile cele mai libere ale marilor nostri croitori i se potrivesc de altfel de minune, iar acestia nu au suporteri mai credinciosi ca ea pentru a lansa asemenea mode care sfirsesc prin a se generaliza. Ce reprezinta ea nu e masculinitatea Berbecului, nici eleganta Leului, si nici „sannul” Scorpionului; e „modernismul” cu „ultimul sau strigat”, cu grija de a nu fi ca ceilalti, de unde cautarea mai libera a pieselor rare, a aranjamentelor speciale… pentru obtinerea pitorescului… ori a scandalului. Dar tipul inferior cade usor in snobism…

La fel se intimpla si cu barbatul din Varsator care, daca este saturnian mai mult decit uranian, prezinta o tinuta simpla si usor neglijata („nu conteaza, isi spune el, aparenta e putin lucru”); sau care, daca este uranian mai mult decit „, saturnian, se complace in zorzoane excentrice sau isi permite libertati care socheaza adesea mediul in care vietuieste: la dracu cu bunul gust!

Si aici, cele doua aspecte diferite ale Varsatorului pot coexista la acelasi individ care apartine, succesiv sau simultan (de ce nu?), celor doua fete ale , acestui lanus psihologic. La el, excentricitatea vestimentara poate sa compenseze o insuficienta interioara pe care o resimte neplacut, in timp ce Varsatorul simplitatii exterioare are propria sa originalitate profunda care se dispenseaza de orice manifestare spectaculara. In cele din urma, cu cit un Varsator se realizeaza mai mult intelectualmente si spiritualmente, cu atit el tinde mai mult spre simplitate, partea sa de originalitate devenind din ce in ce mai interioara si esentiala.