Vinetele

Originare din India si Birmania, vinetele sunt plante pretentioase la conditiile de mediu. Ele se folosesc pentru prepararea a numeroase feluri de mancare. In Romania nu se cultiva multe soiuri de vinete. Este necesara producerea de rasaduri repicate si plantarea pe terenuri cu expozitie sudica (care se incalzesc usor). Daca sunt plantate pe terenuri reci vinetele se prind greu si se vestejesc repede. Terenul pe care il pregatim pentru a-l cultiva cu vinete trebuie erbicidat si ingrasat cu gunoi de grajd. Dupa aceasta terenul se modeleaza in straturi inaltate. Rasadurile se produc in spatii calde: sere, solarii sau rasadnite. Semanarea se face intre 25 februarie-5 martie. Cu 800 gr de samanta se pot obtine rasaduri pentru un hectar de teren. Repicarea se face in cuburi nutritive. Plantarea se face la o adancime de 10-15cm si la o temperatura a solului de minim 15 gr. C.

In general aceste conditii sunt indeplinite la inceputul lunii mai. Atunci cand plantati rasadurile, trebuie sa aveti grija ca distantele dintre randuri trebuie sa fie de 70-80 cm si intre plante trebuie sa lasati aproximativ 25-30 cm. Inainte de plantare, rasadurile se mocirlesc si se uda. Plantarea se face imediat, pe timp noros si nu se ingroapa prea adanc. Ingrijirea culturii se face prin udare, fertilizare si prasila. Daca o planta nu s-a prins, ea va fi inlocuita. Bolile si daunatorii vinetelor se combat cu substante potrivite: Benlate, Dithane, Decis, etc. La sfarsitul lunii iulie se incepe recoltarea esalonata. Ea se va termina la jumatatea lui octombrie. La o cultura ingrijita de un hectar se pot obtine 25 de tone de vinete. Pentru ca temperatura scade de la 1 octombrie, pentru a se putea dezvolta si ultima serie a recoltei, cultura va fi protejata in adaposturi. Pastrarea vinetelor se face in camere aerisite, la temperaturi de 0-5 gr. C dar pe perioade mai mici de 10 zie.