Acneea

Acneea este o inflamare a pielii care conduce la apariția punctelor negre, albe și a coșurilor. Principalul tip de acnee se numește acneea obișnuită. Ea apare cel mai adesea pe pielea feței, dar poate să se manifeste și pe spate, și pe brațe. Atingând aproape 90 la suta dintre adolescenți, necesită vizite medicale mai dese decât orice altă afecțiune dermatologică, deoarece este legată de sănătatea internă și de alți factori, precum dezechilibrul hormonal.

Pentru a combate acneea se bea zilnic 1 litru de ceai de urzici (opărite), încetul cu încetul, repartizat pe întreaga zi.

Uz extern: Dimineața și seara se aplică pe fața udă oțet de hrean și se lasă să-și facă efectul 10 minute. Hreanul ras se introduce într-o sticlă și se toarnă deasupra oțet de vin sau de fructe. Oțetul trebuie să acopere hreanul. Maceratul este lăsat să stea 10 zile într-o încăpere cu temperatură moderată. Întrucât acesta este folosit direct din sticlă, fără a vărsa oțetul, ar trebui lăsat într-o sticlă de plastic dezinfectată, cu capac găurit. Hreanul ia din tăria oțetului, oțetul din cea a hreanului. Se formează o esență de oțet slabă, pe care o poate suportă orice ten.

În alimentație, se vor evita grăsimile, carnea, ciocolata, zahărul, dulciurile, prăjiturile, condimentele și alcoolul.

Un efect benefic îl au sucurile de morcovi, de anghinare și de urzică. Pentru tenul gras, se pot folosi alifii cu uleiuri esențiale de lavandă, portocale, salvie și de cimbrișor.

Sunt indicate spălarea feței cu lapte călduț, cu suc proaspăt de varză sau cu oțet de fructe, precum și măștile cu argilă sau drojdie de bere.

Se recomandă ceaiuri depurative cu frunze de nuc, urzică, păpădie, brusture și trei-frați-pătați.

Se poate tampona zona cu ulei de lavandă.