Afinele negre

Afinul negru este un arbust foarte popular, al cărui fruct azi este utilizat în primul rând la prepararea diferitelor mâncăruri sau băuturi. Este excelent nu numai lângă carnea de vânat şi pentru gemuri, dar de sute de ani fructele şi frunzele sale sunt recomandate predilect şi în medicina populară. Primele menţiuni în scrierile europene despre efectele sale benefice asupra sănătăţii datează aproximativ din anul 1100. Datorită proprietăţilor sale benefice, este utilizat pe scară largă pentru scăderea glicemiei şi a tensiunii arteriale, ca diuretic, în probleme digestive, precum şi oftalmologice. Utilizarea acestuia pentru efectele sale benefice asupra ochilor a fost cu adevărat răspândită mai ales pe teritoriul actual al Italiei, dar, conform legendelor, în timpul celui de-al doilea război mondial era consumat sistematic de piloţii flotei aeriene britanice, mai ales înaintea raidurilor nocturne.

Afin negru
Afin negru

Arbustul creşte până la 20-30 cm înălţime, are frunzele de 1-3 cm lungime, iar florile sunt de un mov-purpuriu deschis şi au forma unui clopoţel; fructele reprezintă o bacă de culoare albastru-închis de formă rotundă, cu diametrul de 6-10 mm, boabele fiind rotunde, uşor turtite.

Fructele afinilor negri conţin un număr mare de substanţe biologic-active, printre care antocianide, precursorii acestora, proantocianidele oligomerice (OPC), pectine, flavonoide, taninuri, precum şi acizi vegetali şi zahăr invertit.

Antocianidele accelerează sinteza rodopsinei şi împiedică descompunerea acesteia; de asemenea, stimulează microcirculaţia retiniană, ceea ce, în general, sprijină funcţionarea sănătoasă a ochiului, precum şi vederea, chiar şi în unele cazuri cum ar fi nictalopia şi glaucomul.

Rodopsina este un pigment purpuriu fotosensibil care se găseşte în retina vizuală, mai exact, în bastonaşe (receptorii sensibili la lumină) şi care se descompune sub acţiunea luminii, dar se reface continuu după fiecare clipire, închidere a ochiului. Cu cât concentraţia rodopsinei este mai mare, cu atât este mai bună vederea pe întuneric.

Antocianidele mai sunt cunoscute ca fiind antioxidante puternice, care protejează celulele împotriva acţiunii nocive a radicalilor liberi. De asemenea, oferă protecţie capilarelor şi pereţilor venoşi.

Taninurile din afinele negre pot acţiona ca antiinflamatoare locale, având ca principal rol protecţia pereţilor intestinali, putând astfel calma diareea.

Deşi utilizarea afinelor negre s-a rezumat în principal la prepararea ceaiurilor, gemurilor, precum şi a unor băuturi alcoolice, numeroasele acţiuni benefice ale arbustului au fost recunoscute chiar şi de medicina modernă, motiv pentru care în zilele noastre se desfăşoară numeroase cercetări în acest sens, devenind una dintre cele mai populare substanţe active din compoziţia produselor pentru susţinerea sănătăţii.