Astmul bronșic

Astmul bronsic reprezinta un sindrom inflamator cronic al cailor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetica si se manifesta prin obstructie bronsica reversibila, partial sau complet, spontan sau sub tratament si în care se manifesta sindromul de hiperreactivitate bronsica la stimuli variati. Simptomele pot varia de la tuse pâna la dispnee. În general boala are o evolutie episodica sau paroxistica, dar poate fi si persistenta. Simptomul de baza este wheezing-ul, dar si tusea poate fi simptomul predominant. Des poate fi confundata cu „bronsita cronica” sau „pneumonia recurenta”.

Simptomele acute sunt manifestarea spasmului muschilor netezi bronsici, edemului si inflamatiei mucoasei bronsice.

Predominanța de vârstă:  60% din bolnavii astmatici sunt depistati în copilarie sau la vârsta de adult tânar (16-40 ani), dar boala poate afecta orice vârsta.

Semne si simptome – polimorfiism simptomatic; functiile pulmonare pot fi tulburate fara simptome; Wheezing, tusea, expiratie dificila, dispnee nocturna, cianoza, participarea muschilor accesorii în actul de respiratie, cresterea copilului de obicei normala.

Cauze – factori alergici (polen; acariene; pene), alti factori (aspirina; infectiile; fumatul; sinuzita; efortul fizic). Cercetarile patofiziologice actuale sunt axate asupra procesului de inflamatie (eliberarea mediatorilor chimici, factorul eozinofilic chemotaxic etc.).

Masuri profilactice si de tratament

Se va evita prezenta unei pisici in casa. Se reduce sau chiar se interzice fumatul. Zaharul si produsele lactate vor fi, de asemenea, reduse. Se recomanda exercitii fizice, zilnic.

Rezistenta organismului va putea fi marita prin bai alternate la picioare, bai progresive, spalari reci: frecati cu peria sau cu prosopul uscat.

Se recomanda a se schimba clima: aerul de munte si expunerea la soare dau rezultate bune.

Cataplasmele cu mustar se vor combina cu argila pe piept si pe spate; siropul de podbal, hreanul ras amestecat cu miere duc la ameliorarea marcanta a simptomelor bolii. Un efect bun il are consumul apei si al usturoiului. Dintre ceaiurile de plante se recomanda: iarba de mare, roua cerului, plamanarica, florile de tei, cimbrisorul, feniculul, patlagina, coada soricelului iar ca uleiuri esentiale: 2-3 picaturi de ulei de salvie in amestec cu miere.

Nu se recomanda: cure la abur; lichide abundente; gimnastica respiratorie.