Avantajele alimentației la sân

  • Laptele matern conţine numeroşi factori cu rol protector împotriva infecţiilor şi alergiilor;
  • Laptele matern este, practic, steril bacteriologic (nu conţine microbi), si furnizează toată cantitatea de vitamine, enzime, factori de apărare.
  • Alimentaţia la sân consolidează legătura dintre mamă şi copil;
  • Alimentaţia naturală creează între mamă şi copil o stare afectivă care contribuie la buna dezvoltare psihomotorie a copilului;
  • Cantitatea de lapte creşte în cursul alăptării şi devine pe deplin concordanta cu nevoile sugarului, mai ales atunci când, iniţial, alăptarea se face la cerere, fără îngrădirea impusă de un anume orar regulat.
  • alaptareDin punct de vedere pur practic, alăptarea duce la economie foarte mare de timp, fiindcă nu este nevoie sa se spele si sterilizeze biberoanele, sa se prepare concentrația corecta de lapte praf, să se încălzească laptele din frigider. Evident, alăptarea constituie şi o economie de bani, care, altfel, ar trebui cheltuiţi pe preparate de lapte praf speciale pentru sugari, biberoane.
  • Alimentaţia naturală ajută la retracţia uterului şi revenirea lui mai rapidă la normal; de asemenea unele studii arată că alimentația la sân scade riscul apariției cancerului mamar;
  • Se pare că datorită faptului că sugarii alimentaţi la sân îşi folosesc mai mult muşchii maxilari, au o dezvoltare dentară mai bună decât copiii alimentaţi artificial.