Băiat sau fată?

Unul dintre aspectele dezvoltarii noului copilas este determinarea sexului. Una din cele 23 perechi de cromozomi, pe care copilul le mosteneste de la cei doi parinti, este alcatuita din doi cromozomi de „sex”. Mama, care are doi cromozomi X-feminini, contribuie cu unul dintre acestia la „zestrea” copilului. Tatal, care are un cromozom X-feminin si unul Y-masculin, poate contribui cu oricare dintre ei si astfel se va decide sexul copilului (XX = fata, XY = baiat).

child-817368_640Uneori parintii ar vrea sa poata alege sexul copilului. în prezent nu exista metode sigure de pronosticare a sexului; metodele de determinare care se cunosc nu se folosesc în cazul unor parinti sanatosi. Pe de alta parte, societatea respinge ideea unui asemenea amestec, din motive etice.

In cazul în care un cuplu este amenintat de riscul unei boli transmise copilului de un anumit sex prin mostenire, exista posibilitatea de a stabili sexul lui în termenele timpurii ale sarcinii si, la recomandarea medicului, sarcina poate fi eliminata.