Băile de aer

Călirea cu ajutorul aerului constă din expunerea corpului (total sau parţial dezbrăcat) la aer o anumită perioadă de timp, în funcţie de temperatura mediului ambiant şi I de rezistenţa organismului fiecăruia. În raport de temperatura aerului, aceste expuneri (băi de aer) sunt de trei feluri: calde (20-30°C), călduţe (14-20°C) şi reci (0-14°C). Băile reci de aer se recomandă sportivilor şi persoanelor sănătoase foarte bine antrenate.

Băile de aer pot fi făcute în curte, pe balcon, pe terasă, în pădure, la ştrand sau, în sezonul rece, într-o cameră cu fereastra deschisă. În primele zile, durata unei băi va fi de 5-10 minute, mărindu-se, pe parcurs, cu încă 10 minute. În felul acesta, o baie ele aer poate ajunge la o durată ele 2-3 ore, bineînţeles fiind alternată cu băi de soare şi mişcare sub diferite forme. În timp ce băile de aer parţiale pot fi efectuate în orice perioadă a zilei, cele generale se limitează până la orele 15-16, întotdeauna după o oră şi jumătate de la luarea mesei.

Este foarte posibil ca în timpul băilor ele aer, mai ales generale, unele persoane mai sensibile la frig să acuze frisoane, învineţirea pielii sau apariţia „pielii de gâscă”. În acest caz, baia de aer se va întrerupe imediat şi va fi înlocuită cu o baie de soare și exerciții fizice sau cu un duş cald, urmat de îmbrăcare. În lipsa unor astfel ele mijloace se va fricţiona foarte energic pielea cu un prosop aspru și se vor executa câteva exerciții fizice înainte de îmbrăcare.

Cele mai eficiente sunt băile de aer efectuate în climatul marin foarte bogat în ioni negativi şi aerosoli, în componenţa cărora intră numeroase oligoelemente atât de necesare organismului uman. La aceasta se adaugă expunerea pielii la curenţii de aer de pe litoral, mai ales când ei poartă şi firişoare de nisip. Efecte oarecum asemănătoare băilor de aer are şi dormitul în aer liber sau într-un cort, iar în sezonul rece, într-o cameră cu fereastra întredeschisă.