Băile de soare

Soarele este un factor important de călire, razele sale ultraviolete, contribuind la prevenirea rahitismului şi bronzarea pielii. Dar razele ultraviolete mai au și alte efecte: stimulează glanda tiroidă, metabolismul, circulaţia sângelui, respiraţia, digestia etc.

Băile de soare se pot face pe litoral toată ziua, cele mai eficiente fiind, însă, acelea efectuate între orele 7-11 când riscul insolaţiei, şocului caloric, arsurilor şi crizelor de tetanie este redus. Persoanele cu piele sensibilă (blonzii) și copiii vor sta la soare, în prima zi, numai 5 minute pentru fiecare parte a corpului (anterioară, posterioară, laterală), iar cele brunete, 10 minute. Durata băii va fi apoi, mărită zilnic cu încă 5-10 minute, ajungându-se astfel la sfârşitul unei săptămâni, la 40-60 de minute o baie, iar după trei săptămâni, la 2-3 ore.

În primele minute se recomandă expunerea la soare în picioare, apoi se va adopta poziţia culcat pe nisipul curat sau pe un cearşaf, capul fiind acoperit de o pălărie sau un prosop muiat din când în când în apa mării. Cei cu vederea sensibilă vor purta ochelari de soare atâta vreme cât luminozitatea este intensă. Ochelarii de soare pot fi purtaţi şi la munte, mai ales iarna, când fenomenele de reflexie şi refracţie sunt foarte intense. Ochelarii de soare se recomandă în special celor care practică schiul, pentru prevenirea oftalmiei de zăpadă.

Băile de soare, alternate cu băile de aer şi cele marine, contribuie la îmbunătăţirea funcţiei de termoreglare a organismului.

Cura heliomarină este contraindicată în: cancer (indiferent de stadiu), tuberculoză pulmonară, ateroscleroză, hipertensiune arterială avansată, nevroză astenică, hipertiroidie, epilepsie etc.