Berbec – Psihologie

Marile aventuri

Prin insasi pozitia sa pe prima pagina a caracterelor umane, tipul Berbecului este, dintre toate tipurile zodiacale, cel mai putin diferentiat, cel mai brut, cel mai simplu.

Astrologul Cyrille Wilczkowski l-a explicat foarte bine. Il prezinta drept ,,un suflet copilaros care nu cunoaste dedublarile si complicatiile sufletului adult; un suflet dintr-o bucata, care se daruieste total, reactioneaza total in prezenta oricarui fenomen exterior si asculta total de orice impuls interior. La el, ca la orice copil, de altfel, hotarul dintre dorinta si actiune va fi aproape inexistent iar visul se va confunda adesea cu realitatea. Va fi incapabil de siiretenie si de calcul. Actele sale vor fi caracterizate de sinceritate si spontaneitate. Sentimentul cel mai generos si capriciul cel mai naiv vor alcatui, pe acelasi plan, imperative absolute ( … ) Ca si copilul, nu va cunoaste alt trecut decit trecutul imediat. Va trai orientat spre viitor, ale carui amenintari nu va fi in stare sa le masoare. Va face cu greu distinctia dintre posibil si imposibil. Nu va avea simtul proportiilor si al relativitatii. Orice indispozitie prezenta va capata la el un caracter exagerat si insuportabil ( … ) Se va speria si de o umbra si nu va intelege pericolele reale. Ca sa fuga de angoasa imprecisa a clipei, se va lansa in aventura cea mai nebuneasca, deoarece va impodobi viitorul cu un prestigiu miraculos, iar dinamismul sufletului sau vesnic tinar it va proiecta permanent spre cucerirea necunoscutului.

Un „primar”

Aceasta frumoasa creionare ne introduce in esenta personajului care este formata, in primul rind, dintr-o functie pe care caracterologii o numesc primaritate.

Psihologul Paulhan o reliefase deja sub numele de prezentism, care indica, dupa el, o predominanta excesiva in spiritul starii prezente. Aceasta gituire a emotiei in actual, in moment, in prezent are diferite consecinte sub aspect caracterologic: entuziasm momentan, acces de minie, exagerare, tendinta pentru extreme, versatilitate, nedreptate prin impulsivitate, credulitate, naivitate, veselie, vioiciune superficiala zapaceala, frivolitate, bunatate, generozitate, curaj, temeritate, extravaganta, exaltare, entuziasm, porniri pasionate, fervoare imperioasa, principiul totul sau nimic etc.

Asadar, Berbecul nostru este un primar, in sensul ca la el impresiile produc un efect maxim imediat si rapid, dar se epuizeaza repede si nu au viitor. El traieste, actioneaza si gindeste in functie de prezent; reactiile sale sint imediate si scurte; ele se epuizeaza repede fiindca impresia pe care i-o fac evenimentele nu lasa urme. Astfel, impresiile si reactiile sale sint deosebit de mobile. Il vedem impulsiv, repede consolat, imediat impacat, schimbator in simpatii, interesat de noi intilniri, usor de convins, dornic de schimbare, actionind in vederea unor rezultate imediate, contradictoriu in conduita, nedisciplinat in viata…