Berbec – Sanatate

Semnul Berbecului corespunde polului INN al meridianelor chinezesti, este asadar antena sistemului emitator de energie in organism, care comanda musculatura motrice si viscerala, forta.

Cind este caracterizat in mod precis, tipul Berbec e dominat de tempera-mentui bilios care ii dirijeaza sanatatea. De la bilios are vitalitatea, dinamis-mul, antrenul si o anume gratie spontana uneori, forta fizica si o rezistenta destul de mare la oboseala. Aparatul sau muscular dezvoltat se intretine si se amelioreaza prin exercitiu, il face sa traiasca intens prin muschi. Functiile circulatorie si respiratorie, destul de ample, convin unei mari cheltuieli de energie. Metabolismul bazal are tendinta sa fie ridicat, arderile organice fiind une-ori excesive datorita vitalitatii febrile. Adesea nativul Berbec nu reuseste sa adoarma decit dupa un mers prelungit sau un exercitiu destul de intens.

Cind e bolnav, reactiile sale fiziologice sint putemice si rapide, traducindu-se prin puseuri intense de febra si, in general, manifestari acute. Sa remarcam faptul ca acest mecanism ii permite o rezistenfa destul de buna la infectiile microbiene. Zona de sensibilitate se situeaza la cap si la toate organele active ale acestuia: craniu, lobi cerebrali, ochi, urechi, dinti.

Dereglarile de sanatate survin oarecum ca niste accidente in viata nativului. De adaugat ca, prin imiprudenta sa obisnuita (mergind de la fanfaronada pina la curaj adevarat), este mai expus la diferite accidente, chiar la lovituri pe care stie sa le incaseze – decit la boli. Suporta greu ideea bolii la altii si este si el adesea temator in fata mortii.

Imprudentele Berbecului sint de o asemenea natura, incit nici nu are timp sa traiasca, mergind pina la excese sau abuzuri; nu isi menajeaza organismul pe care il incalzeste pina la limita posibilitatilor sale. Multi ard lumi-narea deodata la ambele capete. De aceea, dupa o tinerete dezordonata sau petrecareata, li se intimpla sa cunoasca o imbatrinire rapida care tradeaza uzura latenta. intr-adevar, sint in stare de un efort nelimitat, dar rezistenta poate sa nu fie pe masura, astfel ca socul la retur este sever.

Un Berbec pur a exprimat cu mult umor conceptiile semnului in privinta sanatatii: in lucrarile sale, doctorul Julien Besanson considera ca bolile in-chipuite nu exista, iar bolile reale nu sint periculoase daca le ataci cu convingere. Maxima sa pentru intreaga existenta e caracteristica: Sa nu te opresti! Cum sa nu vezi in asta dorinta de a prelungi primavara, pe care o exprima amanuntit in toate domeniile, si mai cu seama in cel al activitatii sexuale?

Nu vom reproduce decit citeva din titlurile de capitole ale lucrarilor sale, fara ca sa fie nevoie sa spunem mai mult pentru a ilustra influenta zodiei sale:

Cine va duce mai departe faclia? La gura sobei. Dragostea va invinge. Focul sub cenusa. Capatul luminarii

Dr Besangon a adoptat chiar si un panaceu care, dupa opinia sa, trebuie sa vindece aproape tot si sa protejeze de cancer: intr-adevar, este vorba de sulfatul de chinina, folosit in mod obisnuit in starile febrile.

Ar fi lunga o lista cu oamenii celebri din Berbec ale caror accidente sau boli au o legatura directa cu zodia. Sa-1 citam pe Landru, bilios, slab si uzat, hepatic tipic. Napoleon al III-lea, adesea febril, sindrom entero-hepato-renal. Aristidc Briand, care aproape ca nu minca si isi insela organismul fumind necontenit. Lenin, mort de congestie cerebrala; Baudelaire, mort de sifilis cerebral…

In privinta accidentelor, iata-i pe Tamerlan si pe Gambetta: pierderea unui ochi; Zola: mort asfixiat; Henric al II-lea, ucis in duel de o lovitura de lance in ochi; Paul Doumer, asasinat; Albert 1, cadere si rana la cap etc.