Boli si daunatori in rasaduri

1. Căderea răsadurilor are ca simptome brunificarea şi subţierea coletului plăntuţelor (plante nedezvoltate, abia ieşite din sămânţă). Porţiunea de deasupra rădăcinilor putrezeşte şi plantele mor. Ciuperca atacă aproape toate răsadurile atunci când nu sunt corelate temperatura, umiditatea şi aerisirea semănăturilor din spaţiile închise.

Pentru combatere folosiţi substanţe fungicide specifice (Captan, Captadin, Zineb, Ziram etc.) sau pe bază de Cu (zeamă bordeleză, Turdacupral etc.).

Măsurile de prevenire sunt: aerisirea periodică, temperatură constantă nu prea ridicată, umiditate moderată strict necesară, prăfuirea solului la semănat cu cenuşă sau cărbune de lemn pisat, tratamente repetate cu fungicide.

2. Rugina este o ciupercă parazită cu aspect prăfos sau fin – granulat, de culoare galben-oranj, ce se observă pe lujerii unor arbuşti neîngrijiţi, cum ar fi trandafirii urcători netăiaţi mai mulţi ani. Uneori apare şi pe partea dorsală a frunzelor trecând neobservată (mentă). Pentru combatere folosiţi fungicide ca Saprol, Trimidal, Bayleton, Derosal etc.

3. Făinarea se manifestă prin apariţia unui miceliu sub forma unui praf alb sau alb-gălbui pe frunze sau vârfuri tinere de ramuri, pe bobocii florali (aspect făinos). Ciuperca atacă o mare varietate de specii: trandafiri, begonii, regina-nopţii, arbuşti fructiferi, viţă-de-vie, castraveţi, ardei, vinete etc. Unele specii sunt mai rezistente la această boală.

O combateţi eficient cu substanţe fungicide, de exemplu: Tilt, Saprol, Fundazol, Sulf muiabil.

4. Fumagina este o altă ciupercă parazită cu aspect negru-prăfos – carbonizat ce se instalează pe frunzele şi pe lăstarii atacaţi de insecte (păduchi, musculiţă albă etc.) şi care se hrăneşte cu substanţele zaharoase eliminate de acestea. Substanţa lipicioasă apărută pe frunze (excrementele insectelor) se acoperă cu pudra carbonizată, iar ţesuturile debilizate deja mor prin asfixiere.

Pentru combatere aplicaţi tratamente cu fungicide şi spălaţi repetat cu apă.

Musculiţa albă de seră este o insectă minusculă cu zbor rapid întâlnită în spaţiile protejate (sere şi solarii) neglijate, de unde se extinde vara şi în exterior. Coloniile masive de ouă, larve şi adulţi sunt devastatoare. Pe cât sunt de mici exemplarele, pe atât de mari sunt pagubele. Pe partea dorsală a frunzelor produc înţepături numeroase hrănindu-se cu seva acestora, care în timp se usucă. Sunt preferate speciile din familia Solanaceae-tomate, Datura, Solanum capsicorum, petunia, dar şi trandafirul chinezesc, cala, muşcatele cu flori mari, Alstroemeria, Coleus etc.

Scăpaţi foarte greu de ele prin măsuri combinate de reducere a temperaturii până la limita suportabilă de plante (stagnează reproducerea musculiţelor), aplicând totodată insecticide puternice şi alternative, de exemplu: Regent, Actara, Karate.

5. Păduchele ţestos este o insectă periculoasă acoperită de un scut protector asemenea unei cruste. Se fixează pe ramuri în colonii masive, fiind totuşi greu vizibilă datorită culorii şi formei confundabile cu scoarţa lemnificată. Deseori atacă şi frunzele pe partea dorsală de-a lungul nervurilor.

Furnicile, care se hrănesc cu substanţe zaharoase eliminate, dar şi cu larvele şi ouăle acestora, ne pot indica uşor zona invadată prin frecvenţa cu care circulă în număr mare spre sursă.

Păduchele ţestos îl combateţi cu insecticide puternice aplicate repetat, chiar şi iarna în grădină dacă invazia a fost considerabilă în timpul verii. Folosiţi Regent, Karate, respectiv Ulei horticol, Oleo-ecalux, Carbetox etc.