Bronșita

Cauze favorizante: raceala, fumatul, iritatiile chimice.

Bronsita acuta evolueaza timp de 7-10 zile si se manifesta prin accese de tuse rebela, apoi cu expectoratii purulente, frisoane si febra.

Bronsita cronica este insotita de o inflamatie permanenta a mucoasei bronhiilor care produc o secretie abundenta si tuse dureroasa.

Masuri profilactice si de tratament

Evitarea camerelor reci si umede, evitarea fumatului. Se recomanda dusuri reci, cataplasme reci pe piept si pe spate, frectii cu peria sau cu prosopul uscat.

In bronsita acuta, repausul este obligatoriu; in camera se va aseza un vas cu apa pe calorifer pentru ca aerul din casa sa nu fie uscat. Se vor consuma alimente ce nu contin vitamina A si C. Se vor evita zaharul rafinat si produsele lactate.

Se vor bea ceaiuri calmante si expectorante din soc, podbal, ciubotica cucului, violete, coada calului, lemn dulce, patlagina, tataneasa, cimbrisor.

Se recomanda ceaiul de hrean, sub forma de macerat, inhalatii cu musetel, bai cu cimbrisor. Se va consuma mai multa ceapa si usturoi, sucuri de hrean si cimbrisor. Au un efect benefic compresele calde pe piept si pe spate; impachetarile cu argila pe piept (cataplasme cu untura).