Calitățile terapeutice ale uleiului de ricin

Pe langa proprietatile binecunoscute de laxativ si purgativ, uleiul de ricin are o diversitate de virtuti terapeutice. Acest ulei exercita o actiune benefica asupra tegumentelor – atat la nivelul epidermei, cat si al dermei.

Mijloc eficient pentru vindecarea negilor

Timp de 10-15 minute se maseaza negul (negii) cu ulei de ricin. Procedura se aplica de doua ori pe zi – dimineata si seara, pana cand tratamentul isi face efectul.

Când mucoasa ochilor este iritata si inrosita

Se picura 1-2 picaturi de ulei de ricin in fiecare ochi. Are efectul calmant si cu ajutorul vitaminei A si a altor componente, efect terapeutic.

Pentru intarirea radacinilor si cresterea parului

Se frictioneaza la radacina cu ulei de ricin. Procedura se aplica seara inainte de culcare, pentru ca uleiul sa actioneze peste noapte. A doua zi dimineata se spala bine parul si pielea capului. Tratamentul se face de trei ori pe saptamana, pana cand se obtine rezultatul dorit. Apoi, pentru intretinere, se poate aplica tratamentul de doua ori pe luna.

Uleiul de ricin este recomandat in hemoroizi

Pentru ungerea anusului (extern), dar si cate 1-1/2 lingurita intern, pentru a avea un scaun ce nu irita si nu agraveaza hemoroizii.

 

Pentru a inmuia bataturile si pielea ingrosata

Se ung picioarele de trei ori pe saptamana cu ulei de ricin, dupa ce au fost bine spalate cu apa calda si sapun. Dupa ungerea cu ulei se imbraca sosete de bumbac, lasandu-le peste noapte.

Alte recomandări

Uleiul de ricin se recomanda si in tratamentul papiloamelor, alunitelor, ca si a pigmentatiei hepatice. Pentru aceasta se frictioneaza insistent locurile afectate cu ulei de ricin, dimineata si seara. Efectul se face vizibil dupa aproximativ o luna.

In bronsite si raceli se fac frectii pe piept cu un amestec de 2 linguri ulei de ricin si 1 lingura terebentina. Dupa ce se frictioneaza bine pieptul bolnavului, se infasoara bine cu un sal de lana, apoi se imbraca un tricou gros (din bumbac flausat). In raceli frectia se face seara, inainte de culcare, iar in faze mai severe – de 2 ori pe zi.

Cand ombilicul nou-nascutului se cicatrizeaza prea incet, se recomanda ungerea acestuia cu ulei de ricin.

Uleiul de ricin este foarte potrivit si in tratamentul escoriatiilor, zgarieturilor, a taieturilor, ulceratiilor, a diverselor eruptii. Cel mai bine pentru a evita durerile este sa se foloseasca o pană, care se inmoaie in ulei si cu care se ung locurile afectate.