Capricorn – Psihologie

Marile ambitii

Prima impresie pe care o face tipul Capricorn este… lipsa de impresii. Trebuie privit cu atentie spre a se sesiza particularitatea sa care rezida intr-un calm, o anume detasare, chiar o infatisare stearsa, formind o lume dintr-o bucata. Spre deosebire de oamenii care se stiu atit de personali incit le place sa isi accentueze originalitatea trasaturilor, din persoana lui nu emana nici un magnetism; dimpotriva, el pare sa se mentina intr-un soi de indiferenta. Vom spune fara doar si poate ca aceasta faptura este cea mai simpla dintre toate fapturile omenesti. Aceasta impresie care isi ajunge siesi ne ofera doar o viziune periferica a tipului Capricorn, altfel atit de profund, de unde riscul sa nu ajungem sa il cunoastem niciodata.

Un rece

Dupa chipul naturii inghetate si despuiate din ianuarie, acest tip este un „rece”. Ca si pruncul din ieslea de la Betleem, el este mai intii omul in saracia sa despuiata, redus la spatiul strins al celulei sale individuale. Raceala care il cuprinde sau pe care o simte se traduce printr-un proces de aglutinare, de retractie ori de atonie. Personalitatea sa se construieste intr-o miscare de retragere in sine si de concentrare care indeparteaza din oficiu orice efort de exteriorizare. De la inceput, drumul vietii sale e gata trasat: nu sa participe la cel mai mare numar de lucruri, sa invadeze cea mai mare suprafata din teatrul evenimentelor exterioare, sa-si acumuleze bunuri pina ce se pierde printre ele, ci, dimpotriva, sa traiasca aplecat asupra sa insusi, sa intensifice un eu care se implineste absent la lucrurile din jur, sa atinga maximum de densitate printr-o reducere sau o despuiere care sa-1 poarte spre valorile esentiale, uneori chiar sa se abstraga in realizarea cea mai impersonala. Nu trebuie deci sa se teama de refugierea in lume, dar este inclinat sa elaboreze un sistem de aparare impotriva exteriorului si, drept urmare, sa fuga de lume. I se pare usor si firesc sa se izoleze, sa intre intr-un soi de singuratate care constituie climatul sau obisnuit. Nu traieste in afara si nu iese din forul sau interior decit constrins de circumstantele si manifestari spectaculoase. Aceasta interiorizare ii consuma o mare parte din resurse si nu-i permite sa-si foloscasca decit prea putin din bugetul vital pentru exteriorizare. Sub acest aspect, este mai degraba dezavantajat: doar rareori atragator si nu face nimic ca sa remedieze absenta de farmec sau de magnetism personal; nu ii place sa vorbeasca despre sine si, mai putin, sa atraga privirile asupra persoanei sale; din lipsa de spontaneitate, de fantezie, de caldura sau de prospetime, nu straluceste si nu stie sa-si puna in valoare meritele; uneori are chiar ceva ingrat care face corp comun cu el; orice ar spune sau ar face, vitalitatea lui nu e indreptata spre exterior; este un introvertit puternic accentuat.

Acest „rece” nu are numai chipul introversiunii; traducindu-se printr-o scadere a intereselor afective si personale, are toate proprietatile lipsei de emotivitate.

„Raceala” este deci o dominanta a firii Capricornului, dar trebuie sa ne intelegem asupra semnificatiei ei. Nativul nu are decit un contact slab cu instinctul; acesta, in masura in care este o forta vie cu bataie scurta si cu o fecunditate ingusta ii este strain. Impulsurile sale vitale sint temperate, asurzitoare de un sistem de securitate care amenajeaza si consolideaza pozitiile de retragere, adesea inaltate la rangul de principii intelectuale sau morale. El se gindeste adesea ca, rupind legaturile cu pasiunea, inceteaza sa se lase tras pe sfoara. Poate asadar sa fie un neemotiv veritabil, cu sensibilitatea parca amortita: are un temperament anesteziat. Cel mai adesea, totusi, nativul din zodia Capricornului este un „pasionat la rece”; lipsa de emotivitate nu este decit o aparenta care ascunde o hiperemotivitate profunda mai mult sau mar putin refulata ori baricadata, al carei sistem de sensibilitate e greu de patruns si se apara prin multiple mecanisme de inhibitie. Si adeseori impasibilitatea acestui tip este supracompensarea unei vulnerabilitati interioare oarecum dureroase, printr-un exces de rigiditate ori de raceala. De unde o infatisare care, indeobste flegmatica si indiferenta, poate deveni inchisa, trufasa sau intepata. Nimic nu e mai agitat decit inima sa si totodata nimic nu e mai sigur de sine decit spiritul sau.

Fie ca este o dispozitie naturala sau o formatie reactionala, lipsa de emotivitate atrage dupa sine aceleasi consecinte caracteriale. Nativul pierde sub aspectul simpatiei, al elanului, al caldurii, al spontaneitatii, ceea ce cistiga din punctui de vedere al calmului, al stapinirii de sine, al constantei. Este mai ales protejat in mod excesiv fata de drama evenimentelor si a celorlalti; are acea liniste care nu se mira de nimic, acea seninatate hotarita care rezista la contagiune, la sugestie, la intimidare, ca si la identificarea cu fiintele si cu lucrurile pe care le tine la distanta. Aceasta raceala contribuie deci la a-i darui o stapinire de sine deosebita. Stapinire care nu face decit sa-i accentueze ritmul vital incetinit; deoarece, desi este un „rece”, el este in acelasi timp si un lent. Lentoarea intretine la el o predispozitie la calm care, la tipul inferior, nu este decit incetineala, indolenta, apatie, dar la tipul superior ea constituie o conditie propice pentru ponderare, meditatie, perseverenta, stabilitate. Abia sub influenta saturniana, aceasta structura ajunge la o stare de taciturnitate, de solitudine morala, de pesimism si de melancolie.

Am schitat deja caracterul vazind in actiune introversia, lipsa de emotivitate cu inhibitiile sale, precum si lentoarea ritmului vital, proprietati care, toate, se pot recunoaste dincolo de calitatea elementara care se numeste Raceala. Daca tinem seama de faptul ca la aceasta Raceala se asociaza cealalta valoare principiala care este Uscaciunea, intelegem ca nativul din Capricorn isi traieste calitatile reci mai ales pe un mod de tensiune, de retractie, de afirmare aspra si rigida. Nu trebuie sa-1 consideram un limfatic, un fip „moale”. El este tocmai confrariul: acest nervos „dur” are soliditatea unei stinci si aminteste adesea de un granit abrupt si desertic. Alaturi de Scorpion, nimeni nu este capabil sa „tina” in conditii ostile si dificile. Dupa chipul semintei ingropate, poseda o putemica rezerva de energie comprimata care cauta sa-si croiasca drum prin obstacolul material.

Opusul delicatului, este un aspru care beneficiaza de un echilibru solid derivat in acelasi timp din stapinirea sentimentelor si din fermitatea caracterului. Cu un asemenea echilibru, se indeparteaza din instinct de solutiile precipitate, de proiectele seducatoare prin imaginatie, dar fara legatura cu realitatea. De aici ii vine si acel singe-rece, acea forta spirituala cu care accepta responsabilitatile si chiar merge in intimpinarea lor. Nu se grabeste, cumpaneste lent orice decizie, orice proiect, dar o data adoptate, se dovedeste tenace in executie, se leaga solid de ea, pina la obtinerea rezultatului. Prin exercitarea unei atentii profunde si oarecum reculese realizeaza aplombul pe care il pretinde imperios firea sa adinca pe care poate sa construiasca orice. Atinge mai usor aceasta stare in singuratate decit cu un anturaj numeros care ii perturbeaza procedura obisnuita de gindire si munca. S-ar spune ca, datorita aplombului sau solid, aceasta faptura nu-si dobindeste adevarata fizionomie decit atunci cind se afla in fata unei datorii sau a unei responsabilitati; totul respira atunci stabilitatea morala si o seninatate sufleteasca robusta. Siguranta caracterului se asociaza cu simplitatea, cu ponderatia, cu o disciplina calma si fara zguduituri; in furtuna poate sa se mentina dirz, hotarit si linistit, insuflind curaj, sustinind vointei, impunindu-se tuturor prin calm, triumfind asupra oboselii generale prin obstinatie, mergind drept inaintea lui, decis sa nu se lase deturnat de la scopul sau, dind dovada, in clipele dificile, de o seninatate care impresioneaza… Iata intr-un cuvint o faptura de o mare vointa si o judecata solida, care tine in mina destinul propriu si pe cel al celorlalti. Un asemenea rezultat se datoreste densitatii sale interioare si solidului punct de sprijin pe care il intilneste in centrul propriului sau eu.

Pe buna dreptate putem deci compara aeest tip rece si uscat cu o stinca; dar il putem asimila si cu valoarea Pamint, cu tipul Pamintesc cu proprietatile sale clasice: simplitate, greutate, densitate, fixitate, duritate, rigiditate… Daca ne lasam in voia asociatiilor de idei, ajungem sa-1 evocam, in legatura cu acest tip, pe omul de la munte cu viata sa aspra, pe taranul legat de sol, incapatinat in munca lui, prins in realitate, traind pe urma lucrarilor palpabile, credincios prietenilor, dar ireconciliabil cu cei care 1-au nedreptatit, nerevenind niciodata asupra impresiilor sale…, ca orice faptura care, indiferent de gradul de evolutie, nu se indeparteaza de drumul trasat de la inceput si ii dedica toata existenta sa. Fie ca ne vine in gind o stinca de neclintit de care sa te poti agata sau pamintul conceput ca un bloc compact si nemiscat pe care sa te poti odihni, nu tradam valoarea esentiala a simbolului acestui semn.