Capricorn – Sanatate

Cu un temperament nervos prin excelenta , rece si sec, nativul are in realitate un corp mai rezistent decit am presupune dupa aparenta exterioara. Este intr-adevar bine facut si destul de robust, iar atitudinea sa generala in fata vietii ii permite sa-si economiseasca vitalitatea, printr-o anumita „frica de lupta”

Ca si la celelalte semne de pamint, Taurul si Fecioara, fondul material si palpabil permite anumite resurse. In timp ce in Balanta, unde Saturn este la fel de puternic, echilibrul instabil (sensibiliiate exacerbata), prin virtutea semnului de Aer, se rupe usor si se exteriorizeaza, la nativul din Capricorn perturbatia pare sa nu iasa la lumina decit daca sint depasite anumite praguri. Subiectul sufera fara cricnire toate micile traumatisme materiale zilnice, chiar si socurile morale. Dar semnul zodiacal ii confera inclinatii matematice in problema sanatatii; este fara indoiala cel la care „bilantul vital” cere sa fie urmarit mai indeaproape. Nenorocirea vrea ca aici totul sa para a se petrece fara stiinta nativului, spre deosebire de cazul nativilor din Fecioara. Apoi, cind „ecuatia sanatatii” se intrerupe fatis in manifestari vizibile, totul imbraca in ochii subiectului un caracter de fatalitate si de implacabilitate. Este momentul instalarii greoaie a dezordinilor, organizarea evolutiva a leziunilor al caror rasunet psihomatic le exagereaza puternic importanta, cu o reciprocitate fara sfirsit De unde inclinatia spre nevroza maniaco-depresiva si spre neurastenie, spre o aparenta resemnare.

Din punct de vedere glandular, se pare ca timusul trebuie sa se atrofieze de timpuriu la subiectul nostru care cunoaste doar un scurt stadiu infantil. Si hipofiza, in izolarea ei saturniana in mijlocul unui leagan osos cranian, ia conducerea fortelor cresterii si uneori le va exagera, ceea ce va produce o faptura longilina, cu pieptul ingust si umerii cazuti, al carui nas caracteristic o va inrudi cu Cavalerul Tristei Figuri. Intra in joc si paratiroidele, glande minuscule, mult timp ignorate, ascunse si greu de atins chirurgical. Ele stau, intr-un raport matematic, la baza utilizarii si repartizarii aportului de calciu, in functie de echilibrul strict fosfor-calciu. Ceea ce conditioneaza buna forma a osaturii saturniene si poate determina respingerea sau, dimpotriva, acumularea, in puncte nedorite din organism, a calcarului a carui integrare artificiala se incearca. Aceasta dualitate saturniana de aviditate si refuz risca sa fie interpretata invers, ca in psihologie. Se poate lua drept exemplu tartrul dentar sau acea paradoxala, dar atit de adevarata, notiune a demineralizarii prin supramineralizare.

Nu trebuie sa se piarda din vedere ca, inca din copilarie, apare o prefigurare a vietii ulterioare si ca greselile de igiena au tendinta sa se acumuleze in acelasi mod. Intr-o atitudine de abstinenta si de ascetism, riscurile sint cele, carentiale, ale monotoniei alimentarii, adesea saraca in vitamine. Dar, in modul contrar de aviditate si de bulimie, fenomenele de acumulare creeaza, tot prin consum exagerat, carente la factorii naturali care reglementeaza schimburile: vitamine si hormoni. Uneori, de altfel, se pot vedea alternind aceste doua atitudini; batrini, pina atunci foarte frugali, devin agresiv de acaparatori si bulimici, in detrimentul sanatatii lor.

Consecintele tuturor acestor excese se resimt in punctele Omului-Zodiac marcate pentru acest semn: epiderma in general, genunchii cu articulatiile lor si coapsele, pornind de la pachetul vascular-femural. Iar osatura, cind prezinta carente, corespunde adesea ea insasi atitudinii muschilor invecinati cu genunchii si circulatiei din aceasta zona. Sensibilitate la frig, anchilozare, artrita, girbovire, toate culminind cu scolioza vertebrala. Obstruari circulatorii, depuneri arterice si venoase, scleroze, fragilizare a peretilor vasculari cu extravazari sangvine dramatice prin dermatoze frecvent uscate, cum ar fi psoriazis, eczeme cu descuamari, apoi ulcere varicoase, dovezi adesea ale altor leziuni mai indepartate, ale inimii sau rinichilor, privati de o parte din singele nutritiv.

Toate acestea explica de ce umiditatea si frigul devin cei mai mari inamici ai nativului si de ce marea sa sensibilitate la influentele exterioare il face sa se gindeasca la o nedreptate fatala. Astfel, ajunge sa-si alimenteze nevroza printr-o framintare pe care psihiatrul pur sau numai medicina simptomatica pot rareori sa o combata. Intr-adevar, subiectul isi orchestreaza vaietele, mai ales pe plan moral, cu aparenta unei logici irefurabile, si mai degraba ar trebui sa astepte vindecarea de la medicina naturala polivalenta. Un tratament discret, dar insistent, al spinului iritativ fizic si rectificarea erorilor de igiena materiala si mintala, o armonizare progresiva a vietii interioare cu ceea ce subiectul poate astepta din afara duc la vindecarea completa, trup si suflet.

O alimentare minutios reglata din frageda copilarie, o inteleapta abtinere de la sarea generatoare de scleroze, sejururi insorite (fixarea calciului) si oxigenante (arderea deseurilor) la munte (euritmie saturniana) sint de preferat oricarui medicament. Astfel subiectul va putea evita afectiunile amintite mai sus si neplaceri mai mici, cum ar fi cariile dentare, surditatea prin scleroze osoase ori musculare, digestii lente, dispepsii si toate aglutinarile si cristalizarile compusilor acidului uric.

Iar nativii din Capricorn vor gasi, din fericire, in ei insisi toti factorii unei batrineti foarte prelungite si sprintene. Pentru ei, mai mult decit pentru celelalte semne zodiacale, regula de aur va fi: „Sa stii sa imbatrinesti”; dar vom adauga: „Sa nu te lasi osificat!”