Câteva recomandări în terapia cu argilă

Abcese, furuncule la toate afectiunile : argila sub forma de lipie se pune pe partea inflamata a corpului pentru o ora, de patru-sase ori pe zi.

Abcese in cavitatea bucala : lipia se aplica pe fata, iar argila inmuiata poate fi pusa si pe locul afectat. Lipiile se schimba la fiecare doua ore.

In cazul convulsiilor, crampelor, epilepsiei, paraliziei, lipiile de argila se pun in partea inferioara a spinarii, in partea de jos a stomacului.

Anghina, laringita : in aceste afectiuni este indicata gargara cu argila dizolvata in apa, dar si compresele sub forma de lipie.

In durerile de dinti sau gingii argila se amesteca cu pasta de dinti.

Astm bronsic : argila sub forma de lipii calde se pune pe spinare si pe piept de doua-patru ori pe zi.

argilaArsuri : pe locul arsurii se pun lipii din argila care se schimba la fiecare doua ore, pina cind se formeaza un nou strat de piele. Dupa aceea, pentru doua ore, de trei-patru ori pe zi se pun comprese pe locul arsurii.

Afectiuni ale inimii : la inceput se pun comprese cu argila, iar dupa aceea se pun lipii cite una-trei ore. Asemenea tratament trebuie facut de citeva ori pe zi.

Afectiunile care beneficiaza de pe urma tratamentului cu argila sunt :
• Insuficienta hepatica si biliara, daca se aplica pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.
• Gastroduodenita si ulcerul beneficiaza de cura constand din ingerare cu 1 ora inainte de principalele mese, a unui pahar de apa calduta in care s-a dizolvat o lingurita rasa de argila.
• Colicele nefretice, litiazice, asadar acele produse de « pietricele » renale, beneficiaza de ingerarea unui pahar de apa argiloasa, bauta dimineata pe nemincate si de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, in cursul dupa amiezii.
• Nevrozele si depresiile sunt resent in evolutia lor prin aplicatii pe ceafa, frunte rese coloana a cataplasmelor calde.
• In cazul artritelor, dar in afara crizelor dureroase acute, se aplica 3 cataplasme pe zi, de preferinta calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apa argiloasa, baut dimineata pe stomacul gol, iar un altul baut cu 1 ora inainte de cina.
• In migrena se atenueaza durerile prin alpicarea unei cataplasme reci pe frunte si ceafa.
• In caz de bronsite se recomanda alternanta de cataplasme reci aplicate pe piept si pe spate.
• In guturai si sinuzita se va inspira apa argiloasa pe nari.
• In caz de amigdalita si bronsita se va folosi apa argiloasa sub forma de gargara.
• In resent si sciatica se aplica pe sale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se tin 3-4 ore.
• In caz de arsuri se aplica pe un tifon fin, cataplasme groase de argila rece, timp de 1 ora. Daca tifonul adera la zona arsa, se resent loc, schimbandu-se doar cataplasma, care se va aplica atat ziua cat si noaptea.

FOARTE IMPORTANT !!! Toate aceste tratamente se vor face numai la recomandarea medicului curant.

In caz de raceala compresele se pun la radacina nasului, in anghina – pe git, in bronsita sau astm – pe spinare sau pe piept.

In inflamarea prostatei si in radiculita compresele se pun in regiunea lombara (in acest caz puteti sa va coaseti un saculet din tifon pe care il umpleti cu argila). In durerile de dinti este bine sa va spalati pe dinti cu apa cu sare si argila, iar pe gingiile inflamate trebuie sa va puneti cite o bucata de argila.

Terapia cu argila poate fi insotita de tratamente cu fructe si sucuri, de reflexoterapie, dietoterapie, masaj, de bai de soare sau in apa marii, care actioneaza asupra circulatiei sangvine. In cazul crizelor care apar in timpul tratamentului cu argila, terapia nu se intrerupe pentru ca aceste crize sint doar semnalul care arata ca organismul se curata de substantele toxice.