Ce este anemia?

Globulele roşii din sânge sunt celule specializate pentru transportul gazelor respiratorii. Ele transportă oxigen (O) de la plămâni la ţesuturi şi o parte din bioxid de carbon (CO2) de la țesuturi la plămâni. Această funcţie este posibilă gratie existentei în globulele roşii a pigmentului respirator – hemoglobina. Hemoglobina are o structură specială, care îi permite de a se combina, în mod reversibil, cu O2 şi CO2.

Numărul de globule roşii şi cantitatea de hemoglobină din sânge sunt menţinute în anumite limite normale printr-un echilibru dinamic între producție şi distrugere. În 24 de ore se produc şi se distrug aproximativ 25 ml de globule roşii. Aceasta corespunde cu aproximativ 8 g de hemoglobină.

Ruperea echilibrului dintre producţia şi distrucția de globule roşii poate avea drept consecinţă o scădere a numărului de globule roşii şi a hemoglobinei din sânge. Această stare anormală poartă numele de anemie. Anemia se poate defini prin scăderea numărului de globule roşii şi a cantităţii de hemoglobină din sânge sub valoarea normală, corespunzătoare vârstei şi sexului respectiv. Se consideră că are anemie un bărbat cu un număr de globule roşii sub 4200000/mm şi hemoglobina sub 13g, iar o femeie cu un număr de globule roşii sub 3100000/mm şi hemoglobina sub 12g. Pentru stabilirea diagnosticului de anemie, pe lângă numărarea globulelor roşii şi dozarea hemoglobinei, este obligatorie şi determinarea hematocritului, metodă de o mare precizie.

În esenţă, anemia se poate produce prin două mecanisme principale: 1) distrucţie (sau pierdere) excesivă de globule roşii sau 2) producția scăzută de globule roşii (sau hemoglobină). Este posibilă însă şi o combinație a celor două mecanisme principale.

Este anemia o boală?

Anemia este un semn şi nu o boală. Ea este un semnal periferic pentru o boală de bază, care trebuie descoperită şi tratată. Boala de bază poate fi extrem de diversă, ereditară sau câştigată. Depistarea ei nu poate fi făcută decât de medic.

Gravitatea bolii de bază nu este întotdeauna paralelă cu gradul de anemie. Astfel, o anemie severă poate fi consecința unor cauze ușor de înlăturat, cum sunt: hemoroizii, fibromul uterin sau deficiențele alimentare. În schimb, o anemie moderată poate fi asociată unor boli grave, cum este un cancer al tubului digestiv.

Care este tratamentul corect al unei anemii?

Nu putem să tratăm corect o anemie decât după ce am făcut investigațiile necesare pentru a descoperi mecanismele și/sau cauzele ei profunde.

Tratamentul corect al unei anemii este, așadar, cel al mecanismelor și al cauzelor care au produs-o. O anemie prin lipsă de fier se tratează cu fier, dar se înlătură sau se tratează și cauzele care au dus la lipsa de fier (hemoroizi, fibrom uterin, ulcer etc.). O anemie prin deficit de vitamina B12, dar se înlătură, dacă este posibil, cauza care a dus la acest deficit (exemplu: prezența unui parazit, ca tenia). Anemia prin deficit de acid folic se tratează cu acid folic, dar se tratează și cauzele deficitului (alimentare, alcoolism, boli hepatice sau ale intestinului subțire, boli de sânge etc.). Rareori deficitele sunt mixte sau complexe. Într-un tip de anemie ereditară, caracterizat prin apariția de globule roșii sferice (sferocitoza ereditară), scoaterea splinei (splenectomia) duce la vindecarea clinică a bolii.

În consecință, orice bolnav cu semne de anemie trebuie să se prezinte de urgență la medic pentru a se putea face examenele necesare depistării mecanismelor și cauzelor anemiei. Numai în acest fel se poate aplica un tratament corect.

Pericolul folosirii unor medicamente antianemice complexe

Nu există medicamente antianemice propriu-zise, care să constituie un remediu pentru orice fel de anemie, indiferent de cauză sau mecanisme.

Există fabrici de medicamente care produc așa-numite preparate hematinice (multivitaminate și multiminerale). Aceste preparate conțin: vitamina B12, vitamina B6, vitamina B1, vitamina C etc., precum și fier, cupru, molibden, magneziu, mangan, zinc, acid folic.

Unii bolnavi își tratează singuri anemia cu astfel de preparate. Ameliorarea sau dispariția anemiei dau un sentiment fals de siguranță. Medicația aceasta complexă maschează, în mod temporar, semnalul periferic pentru o boală ocultă, care între timp se poate agrava. Se descoperă uneori bolnavi de cancer digestiv avansat, care cu luni înainte au fost tratați pentru anemie. Revenirea la normal a hemoglobinei a mascat cheia diagnosticului și tratamentului precoce al unui cancer, care din operabil a devenit inoperabil.

Erori în folosirea unor medicamente specifice. Preparate din fier

Încă din civilizațiile antice au fost atribuite fierului însuşirile medicinale. Dar indicaţiile pentru utilizarea lui au fost simbolice şi s-au bazat pe unele calităţi divine sau mistice. În urmă cu 100 de ani se foloseau preparate empirice care nu permiteau o absorbţie a fierului. În prezent, există două feluri de preparate: orale şi injectabile.

Există ideea că fierul injectabil produce o sinteză mai rapidă a hemoglobinei decât fierul luat pe cale orală. În general, calea normală de administrare a fierului este cea orală. Nu trebuie să recurgem la calea injectabilă decât atunci când există indicații precise. Dintre acestea amintim: leziuni digestive (care pot fi agravate prin fier), ca în colita ulceroasă, lipsă de absorbție sau intoleranță digestivă, pierderi de sânge excesive, care nu pot fi compensate pe cale orală etc. Fierul administrat în injecții (intramusculare sau intravenoase) poate provoca reacții locale sau generale, unele severe (șoc). Ca atare,indicația pentru injecțiile cu fier trebuie să justifice riscurile semnalate (mai ales la o femeie cu sarcină).

Tratamentul cu fier trebuie continuat cel puțin 2-3 luni după normalizarea hemoglobinei. O regulă utilă este continuarea tratamentului cu aceleași doze, o perioadă dublă celei care a fost necesară pentru revenirea la normal. Uneori sunt necesare perioade lungi (6-18 luni) de tratament. Se urmărește nu numai refacerea anemiei, ci și reconstituirea rezervelor de fier (3-4 g). Un tratament de scurtă durată explică așa-zisele eșecuri ale terapiei.

Administrarea îndelungată de fier la bolnavi cu tulburări ereditare în sinteza hemoglobinei (cum sunt talasemiile) sau cu anemii așa-zise refractare poate duce la o supraîncărcare cu fier a organismului (hemosideroză) și la tulburări funcționale severe ale diverselor țesuturi și organe.

Preparatele de acid folic

Preparatele de acid folic (orale sau injectabile) sunt indicate în anemia prin deficit de acid folic. Aceasta poate să apară la femei cu sarcină, bătrâni debilitați sau cu anemii alimentare (care se alimentează numai cu hidrați de carbon), alcoolici, bolnavi cu diverse afecțiuni intestinale etc.

Dar la bolnavii cu anemie prin deficit de vitamina B12 (anemia pernicioasă), administrarea de acid folic poate masca diagnosticul și poate precipita complicațiile neurologice ale bolii.

Transfuziile de sânge

Transfuziile de sânge se fac numai când valorile hemoglobinei sunt atât de scăzute (sub 5g) încât pun în pericol viața bolnavului sau în cazurile în care anemia nu poate fi  corectată prin alte mijloace.

În concluzie, anemia este un semn și nu o boală. Tratamentul corect al unei anemii fiind cauzal, el nu poate fi condus decât de medic, în urma efectuării investigațiilor necesare.