Ce se întâmplă când ajungem cu nou-născutul acasă?

Un copil a venit în viața dumneavoastră. O nouă persoană va locui la dumneavoastră în casă. Este o persoană care, deși este mică, acaparează întreaga casă cu nevoile sale.
A avea grijă de un copil este în primul rând o mare responsabilitate care trebuie împărțită între toți membrii familiei. Reușita stă în cooperarea și împărțirea adecvată a timpului între părinți. Atunci când veți învăța să vă împărțiți timpul în funcție de programul copilului, să vă ordonați responsabilitățile în ordinea priorităților, veți descoperi că totul devine mult mai ușor.
După nașterea copilului, aproape orice părinte se confruntă cu o realitate șocantă: „Sunt părinte! Viața mea s-a schimbat pentru totdeauna”. Prin aceste schimbări trec majoritatea proaspeților părinți. Ele sunt perfect normale!
Mulți părinți trăiesc emoții diferite, confuze, uneori conflictuale. Se simt mândri și puternici că au adus pe lume o viață nouă, dar în același timp este posibil să se simtă neajutorați că nu pot satisface toate nevoile bebelușului, că apar noi responsabilități fizice și financiare.

pixabay.com
pixabay.com

Mamele și tații sunt în egală măsură importanți pentru copil. Poate fi dificil pentru unii tați să-și arate afecțiunea și dragostea pentru copil. A-l ține în brațe, a-l săruta, a-l îmbrățișa, a-l hrăni, a-i vorbi, a-i face baie, a vă juca, sunt tot atâtea modalități de a vă arăta sentimentele. Aceste acțiuni construiesc o relație sănătoasă și de încredere cu copilul.
Unele mame consideră că partenerii lor nu trebuie implicați în îngrijirea copilului deoarece aceasta este „meseria” lor. Mămica poate crede că a fi o „mamă bună” înseamnă să le facă ea pe toate. Este adevărat faptul că în creșterea și îngrijirea copiilor mama deține rolul major, prin relația care se formează între ea și copil, încă din perioada prenatală și care se dezvoltă și se întărește după nașterea copilului. Mama, prin prezența ei satisface nevoile de bază ale copilului, calmează tensiunile și oferă siguranță. Dar, nimeni nu poate crește un copil fără ajutor, iar primul pe care ar trebui să se bazeze este tatăl copilului.
Tatăl trebuie antrenat în activitățile de creștere și îngrijire ale nou-născutului. Exceptând alăptarea copilului, toate celelalte nevoi ale copilului pot fi satisfăcute în mod egal atât de către mamă cât și de către tată, cu tot atâta dăruire.
Pe lângă iubire, tatăl trebuie să ofere mamei și un sprijin practic. El este garantul unei anumite siguranțe în cadrul cuplului. Tatăl contribuie la dezvoltarea personalității copilului.
În zilele noastre rolul bărbaților în creșterea și îngrijirea copiilor devine tot mai important, în condițiile în care un număr tot mai mare de femei lucrează și se impune împărțirea echitabilă a responsabilităților. Mulți tați poate ar vrea să se implice însă nu știu cum și, de aceea, au nevoie de încurajare deoarece acest lucru aduce beneficii familiei și mai ales copilului mic. Unele mame pot avea așteptări prea mari sau îi pot face să creadă că ei nu vor fi niciodată la fel de pricepuți în această „meserie”.
Copiii au mai multe rezultate pozitive atunci când tăticii sunt implicați în creșterea, îngrijirea și îndrumarea acestora. Studiile au arătat că acești copii au rezultate bune la școală, sunt mai generoși și mai încrezători și stabilesc mai ușor relații cu oamenii din jur.
Nu există o metodă unică de creștere și îngrijire a copilului, acestea putând fi diferite, dar important este ca metoda folosită să corespundă nevoilor copilului. Există multe alte persoane în afara părinților care sunt importante în viața copilului dumneavoastră. Iată câteva:

Frații și surorile
Poate dura un timp până când frații și surorile mai mari să se obișnuiască cu un nou copil. Este bine să explicați chiar înainte de naștere copiilor mai mari ce va înseamnă încă un frate sau o soră. În acest moment mulți părinți greșesc insistând pe drepturile noului venit și pe ce trebuie să facă frații sau surorile mai mari. Veți ușura înțelegerea și acceptarea din partea copiilor mai mari dacă îi veți asigura că cel mic nu le va lua locul, ci că în timp, își va dobândi propriul său loc. Spuneți-le că va fi la fel de neajutorat cum au fost și ei la vârsta respectivă dar că veți avea timp să vă jucați și să vorbiți și cu ei dacă vă vor ajuta cu mici treburi prin casă. Asigurați-i că îi iubiți la fel de mult.
Când vă întoarceți de la maternitate, aduceți-vă aminte că acasă sunteți așteptată de unul sau mai mulți copii. Îmbrățișați-vă copiii mai mari, bucurați-vă că îi regăsiți și întrebați-i ce au mai făcut în zilele cât ați lipsit. Mulțumiți-le că s-au descurcat fără dumneavoastră și prețuiți-le responsabilitatea.
Deoarece bebelușii necesită mai multă îngrijire, unii copii pot avea impresia că nu vă mai rămâne suficient timp pentru ei. O bună metodă de a petrece momente speciale cu copiii mai mari este implicarea acestora în îngrijirea bebelușului. Aceștia vă pot ajuta când schimbați scutecele, sau îi pot cânta și vorbi. Urmăriți-vă copiii atunci când sunt împreună. Ajutați-i să înțeleagă cum să se joace cu bebelușul și lăudați-i atunci când îi acordă atenție. Este normal pentru copii să fie supărați de schimbarea petrecută în familie, în special dacă sunt mai mici de cinci ani. Aveți grijă ca familia și prietenii să acorde suficientă atenție și copilului mai mare.

Bunicii
Bunicii sunt gata să-și ofere ajutorul și sfaturile privind creșterea și îngrijirea copilului. Câteodată însă este greu pentru bunici să-și vadă propriul copil devenit părinte și s-ar putea să primiți mai multe sfaturi decât doriți. Mulțumiți pentru ajutorul primit, dar depinde de dumneavoastră și de partener să decideți ce este mai bine pentru copil.
De multe ori bunicii se oferă să ajute având grijă de copil pentru ca mama să facă celelalte treburi ale casei. De fapt, mai ales în primele șase luni când mama alăptează exclusiv, ajutorul, atât din partea bunicilor, cât și din partea celorlalți membrii ai familiei trebuie să constea în preluarea de către aceștia a treburilor gospodăriei. Locul mamei și sarcina ei principală sunt alăptarea și îngrijirea copilului.

Contactarea medicului de familie
Este foarte importantă contactarea medicului de familie imediat ce v-ați dat seama că așteptați un copil. Îngrijirea femeii gravide are un rol important; exemplificăm doar cu atenția care trebuie acordată copilului încă nenăscut, cu alimentația, gimnastica, stilul de viață al mamei, cu pregătirea pentru alăptare.
Este important să știți că Ministerul Sănătății derulează o serie de programe gratuite, printre care supravegherea sarcinii (puteți face gratuit o serie de analize, puteți primi gratuit fier și alte suplimente). Dar toate acestea doar prin medicul de familie. Iată de ce este foarte important să nu amânați prima vizită.
După naștere, medicul de familie va supraveghea dezvoltarea nou-născutului și vă va da sfaturi privind alimentația, igiena, sfaturi generale despre îngrijirea sănătoasă a copilului. Tot medicul de familie va asigura vaccinarea copilului și urmărirea stării lui de sănătate.

UNICEF