Ce trebuie să facă mamele singure?

Mamele singure nu trebuie să creadă că nu pot reuşi fără un partener. Mamele în dificultate nu vor mai fi singure dacă se adresează asistentului social. Copiii au nevoie de adulţi care să investească timp şi energie pentru ei. Un părinte iubitor, grijuliu şi implicat reprezintă cea mai importantă persoană din viaţa copilului.
Înainte de toate evitați izolarea! Întâlniți-vă cu alți părinți cu copii mici în parc sau acasă, deoarece puteţi învăţa unii de la alţii. Vă puteţi oferi reciproc sfaturi şi sprijin când aveţi îngrijorări legate de copil. Poate că ceilalţi părinţi cunosc mici trucuri despre cum să-i facă să înceteze să plângă sau să mănânce mai uşor. Întrebaţi-i! Ei sunt ca şi voi: au învăţat multe şi le place să vorbească despre copilul lor.

Mother and daughter
Mother and daughter

Dacă simțiți că ați obosit poate că aveți nevoie să vă faceți un „cadou” – puţin timp liber doar pentru dumneavoastră. Puteţi apela la unul dintre aceşti părinţi sau la o altă persoană apropiată pentru supravegherea copilului. Acest lucru vi se cuvine, îl meritaţi şi nu trebuie să vă simţiţi stânjenită pentru ajutorul pe care îl solicitaţi. In plus veţi găsi cu siguranţă o modalitate de a vă revanşa.
Iată câteva sugestii:
• Petreceţi puţin timp în compania unui prieten
• Vorbiţi despre problemele care vă apasă şi ce aţi putea face pentru rezolvarea lor
• Gândiţi-vă la planuri de viitor: lucruri noi pe care le puteţi face, locuri de muncă pe care le puteţi obţine, activităţi care v-ar face plăcere.
Timpul dumneavoastră liber vă va ajuta să vă simţiţi mai bine şi veţi avea mai multă putere să faceţi faţă ‘meseriei’ de părinte.