Ce trebuie să știm despre hepatite

Simptome

Tulburări digestive, oboseală, dureri de cap, febră … acestea sunt primele semne ale unei hepatite virale, semne destul de banale. Doar apariția unei ”îngălbeniri” te face să te gândești la această boală, numită hepatită. ”Îngălbenirea” poate să atingă uneori numai albul ochilor, alteori poate să cuprindă tot corpul când acesta devine galben ca șofranul.

Această colorare în galben se datorează incapacității ficatului bolnav de a elimina un pigment din sânge care se numește bilirubină. Această bilirubină face ca și urina să fie de culoare mai închisă. Dar acest tablou clasiuc al simptomelor nu constituie situația cea mai frecventă. După tipul virusului în cauză, hepatita poate să manifeste tipologii foarte diferite.

Adevăr și fals despre hepatită

1. O ”îngălbenire” indică întotdeauna o hepatită?

FALS.Îngălbenirea” poate să fie provocată și de alte maladii ale ficatului sau ale căilor biliare, mai ales în cazul unor obstacole în căile biliare cum ar fi calculii (pietrele).

2. Toate hepatitele sunt cauzate de un virus?

FALS. Pe lângă hepatitele A, B și C, cele mai cunoscute, există hepatite alcoolice, toxice și medicamentoase.

3. O hepatită poate să treacă neobservată?

ADEVĂRAT.  În cazul hepatitei B sau C ele pot fi adesea descoperite cu ocazia unui control al sănătății de rutină sau în cazul unei complicații.

4. Nou-născuții pot să aibă ”gălbinare”?

ADEVĂRAT. Un început de ”gălbinare” ei pot să facă datorită imaturității celulelor ficatului și ea este frecventă câteva zile după naștere, mai ales la cei născuți prematur.

5. După o hepatită ficatul rămâne fragil?

FALS. După vindecarea unei hepatite, ficatul se regenerează în totalitate. Nu rămâne nicio fragilitate și nu se mai impune regim alimentar.