Colocasia

Originara din zona tropicala Colocasia este o planta din familia Araceae. Se mai numeste si Ureche de elefant. Are frunze gigantice in forma de scut. Exista mai multe varietati care cresc de la 50-200cm.

Frunzele se dezvolta dintr-o tulpina. Rar dezvolta o inflorescenta interesanta in forma de spada care persista timp de mai multe saptamani. Frunzele au un petiol foarte suculent.

Deoarece sunt plante de apa se recomanda plasarea lor in conditii asemanatoare climatului tropical (locuri umbroase cu umiditate mare, chiar si in apa)

Important!

Toate partile colocasiei sunt toxice continand oxalat de calciu, asadar sub nici o forma nu trebuie ingerate.

Colocasia
Colocasia

Ingrijire

Primavara colocasiile se transplanteaza intr-un vas mai mare deoarece au o crestere foarte rapida. Pamantul trebuie sa fie mereu umed de aceea se uda regulat. O data pe luna se administreaza fertilizant potrivit pentru plante verzi. Cea mai mare parte a speciilor produc lastari la radacina, lastari ce pot fi folositi pentru obtinerea de noi plante.

Colocasiile pot fi plantate si in aer liber pe timpul verii in locuri umbroase si cu multa apa (margina iazurilor). In aceste conditii plantele se dezvolta foarte rapid
Frunzele ofilite trebuie eliminate de la baza plantelor dar cu multa atentie pentru a nu rani frunzele sanatoase.

Toate speciile au nevoie de umbra si multa apa, daca planta e adusa la soare frunzele se ingalbenesc.Pe timpul iernii, cand temperaturile scad sub 8 grade plantele trebuie tinute la adapost intr-un loc ferit.

Inmultire

Colocasiile produc lastari laterali cu radacina care pot fi despartiti si folositi pentru inmultire.

Din plantele imbatranite cu tulpina lunga se pot taia butasi. Butasii trebuie sa fie udati in asa fel incat sa se mentina solul umed pana in momentul in care apar radacini.

Daunatori si boli

Colocasiile sunt plante foarte rezistente si putin vulnerabile la paraziti datorita faptului ca sunt toxice

Varietati

Colocasia esculenta – varietatea cea mai raspandita – culoare verde

Colocasia esculenta fontanesii – culoare verde intens, venatura puternica

Colocasia esculenta illustris – culoare verde-mov

Colocasia esculenta ‘Black Magic’ – culoare verde inchis catre negru