Copiii și circulația rutieră

Dragi copii, pentru a vă feri de pericolul de a fi accidentaţi este necesar să ţineţi seama de câteva reguli de circulaţie:

• Traversaţi strada şi drumul public numai prin dreptul indicatorului “Trecere pentru pietoni” sau pe marcajul pietonal

• Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai pe această culoare. Dacă se întâmplă să apară lumina de culoare roşie înainte de a ajunge pe cealaltă parte a drumului, nu trebuie să intraţi în panică ori să alergaţi cu disperare înainte sau înapoi, ci, cu multă atenţie la maşini, vă puteţi continua deplasarea în pas vioi;

• În lipsa indicatoarelor, marcajelor sau semafoarelor, puteţi traversa şi pe la colţul străzii, numai după ce v-aţi asigurat atent că nu se apropie nici un vehicul (automobil, bicicletă, căruţă); În toate cazurile, traversarea se face în pas vioi şi în direcţia perpendiculară pe axul drumului. Nu fugiţi, dar nici nu prelungiţi timpul de traversare şi nu vă opriţi fără motiv pe partea carosabilă!

• NU traversaţi strada prin faţa sau prin spatele autovehiculelor oprite în staţie sau pe marginea drumurilor! Circulaţi numai pe trotuare. Pe drumurile publice situate în afara localităţilor ori care nu au trotuare sau poteci laterale, veţi circula numai pe partea stângă a drumului şi cât mai aproape de marginea acestuia.

• NU aveţi voie să circulaţi cu patinele pe partea carosabilă, ci numai în locuri special amenajate (parcuri) sau pe trotuare!

• NU staţionaţi pe bordura trotuarelor deoarece vă puteţi dezechilibra şi ajunge în faţa maşinilor;

• Dacă nu ai 14 ani, NU ai voie să circuli cu bicicleta pe drumurile publice, ci numai pe cele special amenajate şi semnalizate corespunzător ! Mersul pe bicicletă trebuie să fie corect, fără «acrobaţii», respectiv ridicarea mâinilor sau picioarelor !

Chiar dacă ai peste 14 ani, evită zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic intens. Dacă ajungi cu bicicleta într-o intersecţie, respectă semnificaţia indicatoarelor şi sporeşte atenţia. Orice schimbare a direcţiei de mers trebuie semnalizată cu braţul întins orizontal, însă aceasta nu este suficient. Trebuie să fii sigur că ceilalţi participanţi la trafic ţi-au observat intenţia!

• Este interzis să transportaţi sau să trageţi alţi copii ori obiecte care prin volumul/greutatea lor stânjenesc sau periclitează conducerea bicicletei sau circulaţia celorlalţi participanţi la trafic!

• Este interzis să conduceţi bicicletele când partea carosabilă a drumului este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă!

NU vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în imediata lor apropiere!

Locurile pentru joacă sunt:
– parcul;
– curtea şcolii;
– terenurile de sport;
– spaţiile special amenajate şi îngrădite din apropierea blocurilor de locuinţe, prevăzute cu aparate de joacă.

STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ !