Crețișoara

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)

Cunoscuta in limbajul popular si ca brumarie, cretarel, faina-de-in, palasca, pleasca, raturjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, cretisoara creste mai ales la margini de paduri si drumuri, povarnisuri si campii umede din zone mai inalte si muntoase. Planta are frunze semicirculare, cu 7-9 lobi, o tulpina tare care nu este foarte inalta si flori galben-verzui fara stralucire, ce pot fi vazute din aprilie pana in iunie si chiar mai tarziu.

Frunzele crestisoarei stau uneori culcate la sol, iar dimineata se vede in mijlocul lor o picatura de roua, stralucind o perla. La inaltimi de peste 1000 metri gasim o varietate a cretisoarei care are partea inferioara a frunzelor de o stralucire argintie, si care infloreste atat pe teren calcaros, cat si pe cel de roca primara. In timpul infloririi, planta este culeasa in intregime, iar mai tarziu numai frunzele; plantele sunt lasata apoi sa se usuce in pod.

cretisoaraCretisoara este renumita mai ales ca planta de leac pentru femei. Ea nu ajuta numai in tulburari menstruale, leucoree (poala alba, scurgeri), afectiuni ale organelor pelviene si indispoziii la varsta menopauzei, ci, luata la inceputul pubertatii impreuna cu coada-soricelului, influenteaza benefic aceasta perioada. Pentru cazurile tinerelor fete carora nu le vine ciclul menstrual in ciuda medicamentelor prescrise de doctor, cretisoara impreuna cu coada-soricelului (amestecate in parti egale) vor fi cele care vor reglementa aceasta problema. Crestisoara are efect astringent si vindeca foarte rapid, este folosita si ca mijloc diuretic si cardiotonic, in febra pricinuita de leziuni, rani purulente si abcese neglijate.

In urma unei extractii dentare este foarte indicat ceaiul de cretisoara. Dupa mai multe clatiri ale gurii, rana se inchide in decursul unei zile. Ceaiul de cretisoara indeparteaza slabiciunile musculare (adinamiile, miopatiile) si articulare si ajuta in anemii.

In leziunile postnatale, in relaxarea organelor pelviene ale femeilor care au avut nasteri grele sau in predispozitia spre avorturi (pentru fixarea sarcinii) si fortificarea fibrelor uterine, cretisoara este de mare folos. Incepand cu luna a treia, astfel de femei ar trebui sa bea ceai de cretisoara.

Cretisoara care creste la inaltimi mai mari si are partea inferioara a frunzelor argintie se intrebuinteaza mai ales in obezitate: 2-3 cesti zilnic au un efect deosebit de favorabil. Ajuta si la insomnii; si diabeticii ar trebui sa bea des din acest ceai. Copiii debili si bolnaviciosi se fortifica vazand cu ochii, daca li se adauga in apa de baie cretisoara. La 1 baie se folosesc cca. 200 grame de ierburi.

Combinata cu traista-ciobanului, cretisoara ajuta contra atrofiei musculare si in bolile musculare grele, incurabile. Aceasta planta medicinala extrem de valoroasa se foloseste si in scleroza multipla.

Mod de folosire:

-prepararea ceaiului: Se foloseste 1 lingurita (cu varf) de plante la ½ litru de apa, se opareste doar, se lasa sa stea putin.

-compresa cu plante: Se spala o cantitate corespunzatoare de plante proaspete se zdrobeste pe un fund de lemn cu un sucitor de taietei si se aplica sub forma de compresa.

-ados la baie: Pentru 1 baie completa se iau 200 grame de plante uscate sau cativa pumni de plante proaspete, se lasa intr-o galeata in apa rece peste noapte, se incalzeste totul a doua zi si se toarna lichidul peste apa de baie.