Criza de astm bronșic

Se manifestă printr-o respiraţie sufocantă, ca urmare a strâmtării bruşte a bronhiilor mici, ceea ce face imposibilă eliminarea în timpul expiraţiei a întregii cantități de aer din plămâni. În cele mai multe cazuri, criza se sfârşește după aproximativ 30 de minute, cu tuse și expectorație vâscoasă.

Criza de astm bronşic poate surveni oricând în vacantă, factorii favorizanţi întâlnindu-se pretutindeni: unele alimente (lapte, ouă, peşte, ciocolată, carne, mezeluri, căpșune); medicamente (penicilină, streptomicină); polenuri; praf; mucegai; frig; umezeală; efort fizic; traume psihice etc.

Ce trebuie făcut:

Se deschide fereastra cât mai larg posibil, apoi bolnavul se aşază pe un scaun cu spătar, cu brațele încrucișate pe piept şi capul aplecat în față cât mai mult. În această poziţie, vor fi executate următoarele proceduri: frecarea spatelui cu un prosop muiat în apă caldă cu puţin oțet; aplicarea de cataplasme calde de fân pe torace; împachetarea picioarelor până la genunchi cu un prosop muiat într-o infuzie caldă de levănţică şi oţet (părți egale); băi fierbinţi Ia mâini și picioare, în apă, adăugându-se putină făină de muştar; masarea cu vârfurile degetelor a zonelor mai indurate de pe spate şi marginile osului stern.

Se vor bea două cești de cafea concentrată una după alta.