Crușinul

Crusinul reprezinta coaja (scoarta) arbustului cu acelasi nume din familia Rhamnaceelor. Aceasta se recolteaza primavara de pe trunchiurile tinere si ramurile de peste trei ani ale arbustului, se usuca la 100 grade dupa care poate fi utilizata.

Continand pana la 5% derivati oximetilantrachinonici glicozidati sau liberi (alaturi de alte principii active, mai putin determinante ale efectelor farmacodinamice, cum sunt unele mucilagii, ceruri, steroli, flavonoide s.a.), coaja de crusin are o actiune laxativa – in doze mai mici – si purgativa – in doze mai mari.

pixabay.com
pixabay.com

O prima forma de administrare uzuala este pulverea de crusin – cate un varf de cutit (cca jumatate gram) de 2-3 ori pe zi inainte de mese. Dintr-o lingura (5 g) pulvere de crusin decoctata cu jumatate litru apa timp de 30 minute, se obtine o fiertura, care trebuie lasata in repaus 4-5 ore. Dupa filtrare, se indulceste usor. Seara, inainte de culcare, se bea un pahar pentru combaterea constipatiei cronice. In acelasi scop seara se pot lua 2 g extract fluid sau o lingura de tinctura (o parte pulvere crusin macerata in 5 parti alcool de 70 grade).

Avantajele actiunii crusinului fata de alte purgative constau in efectele de purgatie mai putin drastice, putand fi astfel administrat in atonii intestinale insotite de congestii hepatice, hemoragii etc, mai ales la convalescenti, batrani, femei gravide.