Cultura crizantemelor in gradina si/sau sere

Crizantemele folosite ca flori taiate, desi sunt plante perene prin originea lor, pentru mentinerea insusirilor decorative la valori optime, se cultiva ca plante anuale, fiind inmultite pe cale vegetativa si anume prin butasi.

Se cunosc 2 tehnologii de cultura si anume

–          tehnologia clasica – plantatul se face primavara in teren neprotejat iar inflorirea are loc toamna in luna octombrie – noiembrie in adaposturi, sere, rasadnite si mai rar in camp;

–          tehnologia moderna – cu inflorire in tot cursul anului ” TerminKultur ” sau „All Year Round ” – plantarea se face in orice anotimp in sera, obtinandu-se plante inflorite intr-un timp scurt.

Indiferent de tehnologia aplicata aceasta prezinta – 2 verigi distincte:

–          tehnologia producerii material saditor;

–          tehnologia culturii pentru producerea de flori.

Crizanteme
Crizanteme

In tehnologia clasica – toamna – se aleg si se pregatesc plantele mama – se aleg exemplarele tipice, cele mai viguroase si li se indeparteaza tijele florifere , astfel din tulpina irboasa sau semilemnoasa sa ramana cam 8-19 cm deasupra coletului. Aceste radacini (plante mama) cu intreg bulgarele de pamant sunt plantate si pastrate in sere sau rasadnite de 4-60C fiind udate din cand in cand si aerisite. Inradacinarea butasilor se face intr-un substrat format numai din nisip, fie din turba si nisip sau perlita si turba in parti egale. Inainte de plantare butasii se dezinfecteaza fiind introdusi mai intai intr-o lada cu orificii sau cos de nuiele – care se scufunda in solutie de Dithane 0,2% timp de 30 min. apoi se trateaza cu stimulenti. Butasii astfel tratati sunt plantati in vederea inradacinarii in conditii de temperatura aerului de 17-180C si 20-220C in substrat in luna mai -iunie cand se scot din rasadnite si se planteaza intr-un teren bine fertilizat din toamna si adanc lucrat. Plantatul se executa pe brazde, in randuri la distante de 35-40 cm. Plantele prea dese trebuie rarite.

Udatul se face numai dimineata devreme sau seara tarziu, pentru a preveni aparitia eventualelor arsuri pe frunze. Desi iubitoare de apa, crizantemele nu suporta excesul de umezeala, care poate sa determine chiar putrezirea plantelor si sa le creasca sensibilitatea fata de boli

Cultura crizantemelor cu flori mari au o serie de lucrari specifice fara de care plantele pot fi compromise:

–          ciupitul – se aplica inainte ca plantele sa fie scoase in camp. Lucrarea se executa prin indepartarea varfului deasupra cele de-a sasea frunze;

–          copilitul – consta in indepartarea lastarilor laterali – sau se lasa 1-3 dupa numarul tijelor pe care vrem sa le obtinem. Operatia trebuie repetata de cateva ori.

–          bobocirea – consta in alegerea bobocului pentru inflorire, inlaturandu-se bobocii de prisos. Se alege astfel bobocul cel mai valoros pentru a obtine cea mai frumoasa floare.

Crizantemele cu flori mari se folosesc in special ca flori taiate pentru decorarea vaselor de apartament unde au o durata de pastrare de 10-20 zile. Recoltarea lor se face cand a disparut culoarea verde din centrul inflorescentei.