Cum să liniștiți bebelușul care plânge

Cel mai important lucru este sa reactionati rapid si fara panica la plânsul copilului. Daca nu va veti apropia de copil, el va plânge si mai mult.

 1. Alimentarea – în primele luni e prezenta foamea, cea mai frecventa cauza a plânsului, dar alimentarea copilului este cea mai efectiva metoda de linistire a lui, chiar daca noaptea va veti trezi de mai multe ori.
 2. Strângerea copilului la piept – aceasta este o manifestare a iubirii: anume de asta are nevoie copilul. Daca el se linisteste când îl tineti în pozitie verticala sau cu fata în jos, înseamna ca a fost necesar ca el sa eructeze aerul.
 3. Leganarea – miscarile de leganare linistesc copilul si, de regula, el adoarme. El poate fi leganat pe mâini, daca nu se linisteste, leganati-l putin mai repede. El poate fi plasat în „marsupiu” si purtat prin încapere. Ne putem folosi de scaunul-leagan sau poate fi pus în carucior si leganat. Daca aceasta nu va ajuta, plimbati-va cu caruciorul în jurul casei (daca aveti o astfel de posibilitate) – aerul curat si proaspat, leganatul lin vor linisti copilul. De mentionat ca leganatul trebuie sa fie gingas si usurel, daca el va fi scuturat dur, violent poate sa duca la diferite afectiuni ale creierului.
 1. baby-215303_640
  www.pixabay.com

  Infășarea strânsă a a copilului cu un pled: poate astfel copilului îi va fi mai bine si el se va linisti. Purtati-1 putin în brate, dar cînd se va linisti, puneti-1 pe spate fara sa-l desfasati ca el sa adoarma. Daca prin plâns copilul îsi manifesta neplacerile sale ca raspuns la masurile dumneavoastra (de exemplu, nu-i place cînd îl îmbracati sau îl scaldati), înfasarea este cea mai buna cale de a-i crea senzatia de aparare si dispozitie buna.

 1. Mângâierea usoara a copilului pe spate sau pe burta, astfel îl ajutati pe copil ca sa se linisteasca. Mâinile dumneavoastra creeaza copilului senzatia de protectie chiar atunci când îi schimbati acestuia scutecul.
 2. Suptul va linisti orice micut. Copilul poate suge de la nastere degetul sau pumnisorul propriu. Daca veti hotari sa-i dati suzeta, alegeti-o astfel încât sa fie asemanatoare cu mamelonul sânului.
 3. Distragerea atenției – aratati copilului ceva interesant, astfel ca el macar pe o clipa sa uite ceea ce l-a facut sa plânga. Pe copii îi atrag obiectele viu colorate: ta­pete, tesatura colorata, poza colorata. Le distrag bine atentia fețele cunos­cute si oglinda. Plimbati copilul prin încapere – el se va uita la fotografii, la chipul sau în oglinda si se va linisti.
 4. Băițe cu apa calda si masaj usor. Acelasi efect poate sa-l aiba apa curga­toare, muzica linistita.