Cum să ne păstrăm o greutate ideală

După dezbateri îndelungate, specialiştii au revenit la o formula mai veche pentru calcularea greutăţii ideale, formula Broca: greutatea ideală a unui individ calculată în kilograme este egală cu numărul de centimetri peste 100 cât măsoară înălţimea sa.  Astfel, un individ înalt de 175 cm trebuie să aibă o greutate de 75 kg. La aceeaşi înălţime, femeile trebuie să aibă cu 3-4 kg mai puţin. Dar greutatea ideală mai depinde și de modă sau de prezenţa unei suferinţe. De exemplu, greutatea cardiacilor trebuie să fie mai mică pentru a scuti inima de efortul de a iriga suplimentar ţesutul grăsos.

Cauzele obezităţii sunt determinate de excesele alimentare, sedentarism, insuficienţa funcţiilor glandelor endocrine etc. Un rol foarte important îl are şi ereditatea. Dar oricare ar fi cauza obezității, mai devreme sau mai târziu ea va deveni o suferinţă gravă, mai ales când apar şi complicaţii: ateroscleroză, hipertensiune arterială, diabet zaharat, artroză etc.

Pentru combaterea obezităţii au fost puse în vânzare sute de medicamente, care de care mai sofisticate dar nici unul dintre ele nu s-a dovedit eficace, conform reclamei. Ba dimpotrivă, unele, ca de exemplu cele pe bază de amfetamine, au avut efecte nefavorabile asupra sănătăţii.

Tratamentul de bază al obezităţii rămâne reducerea raţiei alimentare sub nevoile organismului, pentru a-l obliga să-şi consume propriile rezerve. În acelaşi timp, se recomandă exerciţii fizice intense pentru eliminarea prin transpiraţie a unei cantităţi crescute de apă din organism.

Pentru slăbire se recomandă un consum de 1 500-1 700 calorii/zi, urmărindu-se, totodată, ca scăderea în greutate să nu depăşească 500 g pe săptămână. Numărul de calorii permis poate rezulta din consumul următoarelor alimente: lapte smântânit, iaurt, urdă, carne slabă (vacă, pasăre, miel, ştiucă, şalău), ouă fierte tari, legume, fructe, untdelemn de floarea soarelui, de porumb, de măsline, sucuri de fructe şi legume, lichide cel puţin 1 1/2 litri pe zi. În timpul curei de slăbire trebuie evitate brânzeturile grase şi sărate, laptele integral, carnea grasă, conservele, afumăturile, pâinea şi pastele făinoase (în cantităţi mari), fasolea, mazărea, lintea, cartofii (în cantități mari), stafidele, smochinele, strugurii, alunele, nucile, untura, slănina, supele sau ciorbele grase, dulciurile concentrate, băuturile dulci, alcoolul, cafeaua etc.

În această perioadă se recomandă 5 – 6 mese pe zi și cât mai multă mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, înot etc.). Pentru creşterea diurezei pot fi folosite următoarele remedii: infuzie de flori de tei (7 linguri la 1 litru de apă), 3 căni pe zi; infuzie de mătase de porumb (10 linguri la 1 litru de apă), 3 căni pe zi; infuzie de frunze de coacăze (20 linguri la 1 litru de apă), 3 căni pe zi.

Pentru acţiune laxativă se recomandă decoctul de praz (20 linguri la 1 litru de apă), o cană înainte de fiecare masă.