Cum se păstrează legumele

Legumele proaspete

Intr-o gospodarie se folosesc in timpul iernii si legume in stare proaspata, cum sunt ceapa, usturoiul, prazul, morcovul, patrunjelul, telina, ridichea de iarna, sfecla rosie, cartofii si varza. Toate aceste legume trebuie pastrate bine, pentru a fi ferite de inghet si pentru a nu se altera.

Radacinoasele

Radacinoasele cum sunt morcovul, patrunjelul, pastarnacul, sfecla si ridichea de iarna se pot pastra in conditii foarte bune in timpul iernii in pivnite sau gropi in pamant, in boxele din bloc, etc. Sfecla rosie, pastarnacul, napii sunt radacinoase mai rezidente si pot fi pastrate in camari si pivnite, in gramezi sau in cutii. Morcovii, telina, patrunjelul, care sunt mai sensibile, se pastreaza in camari pe stelaje si polite, sau in pivnite uscate, fiind stratificate in nisip. In nisip, patrujnelul si telina se pot aseza fie in picioare, fie culcat, cu conditia sa fie foarte bine alesi inainte si controlati din cand in cand pentru a vedea cum se pastreaza. In gospodariile in care nu exista pivnite, mai ales la orase, morcovii, patrunjelul, pastarnacul, napii si telina se pot pastra in lazi de nisip, in camari bine aerisite. De asemenea, se poate folosi o metoda care da rezultate si pastreaza in stare buna legumele: se infasoara fiecare leguma in hartie alba dupa care se pune in ziar sau material plastic. Dupa care sunt asezate in camara sau in locuri uscate si racoroase (pe balcon). Aceasta metoda poate fi folosita si pentru celelalte legume.

Cartofii

cartofiPregatirile pentru pastrarea cartofilor trebuie sa inceapa imediat dupa recoltare cand se tin o zi-doua la soare ca sa se usuce putin. Cartofii care sunt loviti sau stricati se arunca. In general, cartofii se pastreaza in aceleasi conditii si incaperi ca si radacinoasele, adica in gramezi, in lazi sau in locuri special amenajate in pivnita. Intre gramada de cartofi si peretii pivnitei este bine sa se puna un strat de paie pentru a-i feri de umezeaza. Daca exista o cantitate mai mare de cartofi care se doreste a fi pastrata pentru iarna, aceasta poate fi pastrata in gropi special facute pentru depozitare. Cartofii trebuie feriti de apa, in gropi se pun paie si se acopera cu un strat de pamant. Cea mai buna temperatura de pastrare a cartofului este intre +1 grad si +3 grade C.

Ceapa si arpagicul

Ceapa care se doreste a fi pastrata in stare proaspata trebuie sa fie bine coapta, invelita in frunze si uscata. Aceasta se pastreaza in camere speciale, in camari sau in podul caselor, in straturi de 25-40 cm grosime, care in timpul iernii se acopera cu paturi, rogojini, paie, etc. Ceapa se mai poate pastra si in lazi sau ladite de sipci, in locuri uscate si ferite de ger. Daca va fi astfel depozitate in timpul iernii, ceapa nu v-a ingheta, cu singura conditie sa nu fie miscata din locul ei in timpul gerului. Se mai poate pastra in camari legata de o funie (asezata pe surpoturi speciale sau atarnata in cui). Arpagicul se pastreaza la fel ca ceapa pentru consum, in straturi de 15-20 cm. Temperatura de pastrare este cuprinsa intre -3 grade si 0 drage C sau +18 grade C pana la 20 grade C, iar umiditatea aerului intre 60-65%.

Usturoiul

Usturoiul este mai sensibil la ger, de aceea trebuie pastrat in locuri in care temperatura nu scade sub 0 grade C. Daca este inghetat, nu mai poate folosit, prin urmare nu isi mai revine. Metodele de pastrare sunt aceleasi ca la ceapa.

Prazul

Prazul poate fi pastrat in magazii, sub soproane sau in curte. El se aseaza in picioare in santuri pana aproape de locul unde dau frunzele, dupa care se acopera in pamant. In timpul gerurilor mari, prazul astfel depozitat se acopera cu paie, pleava sau coceni. Mai poate fi pastrat stratificat in lazi, in pivnite sau in bordeie, asezat in nisip.

Varza

Recoltarea verzei destinata pastrarii se face toamna, cat mai tarziu. Varza se poate recolta fara radacini si aceasta este metoda cea mai folosita. Se poate insa recolta si cu radacina, pentru a fi pastrata in locuri speciale, ingropata in nisip sau atarnata de o stinghie de tavan. Dupa recoltare, se aleg numai capatanile mari, indesate, sanatoase, iar frunzele exterioare infoiate se indeparteaza. Acestea se aseaza in beciuri sau camari, pe polite special amenajate sau pe stelaje in straturi groase de 4-5 capatani asezate in forma de sah. Varza se mai poate pastra proaspata in pivnite sau bordeie asezate una langa alta, cu radacina ingropata in pamant sau in nisip jilav sau atarnata de stinghii sau grinzi de beci. Temperatura cea mai buna de pastrare este intre 0 grade si 1 grad C, iar umiditatea aerului de 95-98%.