Cura de miere și hrean în cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică (insuficienţa cardiacă)  apare ca urmare a unui dezechilibru între aportul de sânge oxigenat şi nevoile miocardului (nu mai poate asigura debitul sanguin necesar), datorită unei strâmtorări organice sau spastice a vaselor coronariene, care poate determina crize de angină pectorală sau infarct.

Rod al unor multiple experimentări bazate pe o veche tradiţie a medicinei populare cura de miere cu hrean poate fi încercată cu bune rezultate într-un interval de circa 3 ani, după 5 – 6 cure lunare.

Prepararea si administrarea mierii cu hrean se face astfel: se rade hrean proaspăt atât cât cuprinde o lingură şi se amestecă cu o lingură de miere de salcâm până se obţine o pastă omogenă. Apoi se consumă cu o linguriţă, treptat, în fiecare dimineaţă înainte de masă până la terminarea dozei preparată zilnic. Amestecul are un gust plăcut, mierea atenuând usturimea hreanului, iar hreanul face ca mierea să nu fie aşa dulce. Cura nu trebuie să depăşească 30 de zile. Dacă pacientul simte unele tulburări la stomac, din cauza hreanului, se recomandă micşorarea cantităţii de hrean până la o linguriţă (în loc de o lingură) urmând ca pe parcurs să se adauge de la zi la zi până se ajunge tot la o lingură.

O asemenea cură poate fi făcută în orice lună a anului. După 30 de zile se întrerupe cura pentru cel puţin 2 luni, urmând a fi reluată când intervin crizele dureroase precardiace.

Pe timpul curei este interzis fumatul, consumul de băuturi alcoolice.