Dracaena

Dracaena (in limba greaca inseamna „zmeoaica”), este o planta de apartament foarte cautata. In functie de varietate, Dracaena are nevoi diferite in ceea ce priveste caldura, lumina si apa. Este o planta care se dezvolta bine la temperaturi ceva mai scazute, 18-20 grade Celsius, iarna suportand si 8-10 grade Celsius. Dracaena se inmulteste prin seminte si butasi, metoda cea mai practica fiind cea de-a doua. Din lastari de la baza sau din varful plantei desprindeti cu grija lastari de circa 10 cm pe care-i puneti sa inradacineze in ghivece cu nisip. In momentul mutarii plantei in ghiveci se face rost de urmatorul amestec pentru ca planta sa creasca bine si frumos: pamant de frunze, mranita, turba si nisip.

Dracaena trebuie sa stea in lumina, dar nu direct in bataia soarelui. De asemenea, excesul de apa sau lipsa acesteia determina ingalbenirea frunzelor. Daca Dracaena are 2 ani, este chiar normal ca frunzele sa i se ingalbeneasca si sa dispara. Daca aerul este uscat, varfurile frunzelor pot deveni brune si se vor usca. Dracaena este foarte sensibila la curent asa ca aveti grija ca altfel isi va pierde frunzele. In fiecare primavara este indicat sa se schimbe pamantul de la suprafata. Acesta trebuie sa aiba neaparat mranita.

Dracaena
Dracaena

Membra a familiei Agavaceae alaturi de Beucarnea (Nolina), Sansevieria si Agavele americane, acestea din urma dand si numele familiei, Dracaena este o planta a carei denumire inseamna in limba greaca „zmeoaica”. Dracaena are aspect asemanator cu cel al plantei numite Cordiline. Diferenta dintre cele doua plante este data de culoarea radacinilor – portocalii la Dracaena si albe la Cordiline, si de prezenta sau absenta tulpinilor rizomatoase (aceasta este intalnita numai la Cordiline). In ansamblu, aceste doua plante seamana cu niste palmieri: trunchiul se numeste stipa si are in varf un manunchi de frunze. Dracaena este intalnita din Madagascar pana in India si din Congo pana in Camerun si Guineea. Varietatea marginata provine din insula Madagascar unde ajunge pana la 3 m inaltime, avant tulpina contorsionata. Se remarca prin frunzisul sau cu borduri rosii, inguste sau mai late. Cultivarul tricolor are striuri cu rosu si galben.

Varietatea draco are un aspect foarte elegant din cauza tulpinei mai subtiri si a frunzelor mai lungi si frumos arcuite. Daca dispune de suficienta lumina frunzele se bordeaza usor. Varietatea fragrans provine din Guineea si are tulpina viguroasa cu frunze verzi stralucitoare si asezate aproape in pozitie verticala. Cele 3 cultivaruri (Victoria, Lindenii si Masangeana) sunt foarte decorative prin borduri, benzi si striuri de culoare galbena. Varietatea deremensis este una dintre cele mai cunoscute si provine din Africa tropicala. La ea bordurile si dungile sunt de culoare alb sau crem.

Varietatea godseffiana ce provine din Congo este un pic mai neobisnuita. Ea prezinta pe frunze pete albe, galbene sau crem semanand destul de mult cu Aucuba. Varietatea sanderiana (Camerun) este mai scunda decat celelalte iar frunzele sale sunt verzi-cenusii bordate cu crem. Din indepartata Indie provine varietatea reflexa (Pleomele reflexa) cu frunze late si bordura galbena. Ea este foarte sensibila la conditiile de mediu, nesuportant uscaciunea din aer.

Dracaena este o planta cu vegetatie continua si crestere destul de rapida. Indiferent de specie, minimum de temperatura este de 10-12 gr. C, dar pentru o buna dezvoltare se recomanda 15-21 gr. C. Lumina recomandata este cea care vine de la ferestrele orientate catre este sau vest, dar sunt si specii pentru care semiumbra nu este chiar greu de tolerat. Udarea plantei este foarte importanta, pentru ca desi este necesara o udare regulata apa nu trebuie lasata sa invadeze ghiveciul dar nici pamantul nu va fi lasat prea multa vreme uscat. In ambele situatii planta va avea de suferit (ii cad frunzele). Daca umezeaza va fi prea mare, radacinile vor putrezi. In caz de uscaciune prelungita planta va muri. Umiditatea din aer e si ea importanta de vreme ce doar varietatea godseffiana rezista la aerul uscat. Solul potrivit este cel format din turba, pamant de frunze si de gradina.

Dracaena se inmulteste prin butasi (de varf sau tulpina) sau prin marcotaj aerian care se aplica la plante mai batrane. Pentru inradacinare este nevoie de caldura si umiditate ridicata. Frunzele se sterg cu o carpa umeda sau se pulverizeaza cu apa in mod frecvent. In perioada calda se aplica fertilizari de 2 ori pe luna. Transplantarea se face primavara, atunci cand este nevoie (la 2-3 ani). Daca lumina este insuficienta, frunzele se decoloreaza. Dupa aproximativ 2 ani de dezvoltare, planta incepe sa piarda din frunzele de la baza. In caz de uscaciune, varful frunzelor se brunifica.