Efectele curei heliomarine

In contextul omului sanatos, cura heliomarina exercita efecte dintre cele mai binefacatoare, dupa cum urmeaza:
– Contribuie la ridicarea tonusului psihic prin integrarea celui ce prezinta o atractie speciala pentru acest cadru natural de existenta si de sanatate reprezentat de mare si de climatul ce o caracterizeaza.
– Ajuta la calirea organismului ca si la revigorarea sa pe calea helioterapiei, a bailor de mare, a talasoterapiei, a ameliorarii respiratiei prin intermediul inspirarii unui aer de o deosebita puritate, a combaterii sedentarismului prin intermediul plimbarilor, jocurilor ca si a alergarilor pe malul marii etc.
– Influenteaza reechilibrarea organismului prin intermediul racordarii acestuia la modurile primare de existenta, ca si prin dezinsertia temporara a acestuia de mediul stresant si artificial de viata reprezentat de mediul citadin.
– Are rol benefic, mai ales in cazul copiilor, in profilaxia a numeroase boli, care de regula asalteaza aceasta categorie de varsta.
– Contribuie la impulsionarea si stimularea cresterii somatice, mai precis la stimularea cresterii in inaltime a copiilor.

beach-1453626Aceeasi cura heliomarina exercita efecte dintre cele mai active pe linia amelionarii sau chiar a vindecarii diverselor boli, cum ar fi:
– bolile respiratorii cronice (rinofaringite, rinosinuzite, bronsite cronice, astmul bronsic), pe care le influenteaza in bine mai ales pe calea inspirarii aerosolilor marini, apoi pe calea fluidificarii secretiilor bronsice ca si a atenuarii sau suprimarii spasmelor bronsice.
– in unele boli ale sangelui, in special in unele anemii, pe calea normalizarii eritrocitelor, ca si pe calea stimularii cresterii hemoglobinei, pigmentul sanguin transportator al oxigenului. Cazurile moderate de hipertensiune arteriala beneficiaza de serviciile curei heliomarine, pe calea atenuarii debitului sistolic, adica a volumului de sange pe care il pompeaza inima la fiecare contractie.
– beneficiaza de serviciile complexe ale curei heliomarine si ateroscleroza putin avansata, pe calea normalizarii lipidelor sanguine, lipide care in exces contribuie la formarea acestei rugini biologice, reprezentata de aterom, substanta care depunandu-se pe peretii arterelor, reduce implicit aportul sanguin si pe acela de oxigen, cu tot ce decurge pentru organism din aceasta realitate.
– cura heliomarina are indicatii majore in bolile reumatice inflamatorii cronice si mai ales in poliartrita cronica evolutiva, ce afecteaza mai ales articulatiile mici ale mainilor si picioarelor, ca si asa numita spondilita anchilopoetica, boala ce se caracterizeaza prin anchilozarea coloanei vertebrale ca si prin incubarea ei progresiva.
– beneficiaza de aceeasi cura tuberculoza extrapulmonara si in special cea osteoarticulara, ganglionara si peritoneala, favorizand cicatrizarea plagilor si fistulelor, atat de frecvente in aceste varietati de infestare tuberculoasa, favorizand de asemenea metabolismul calciului si stimuland sistemul neuroendocrin.
– o serie de boli ortopedice (intarzierile in consolidarea fracturilor, atrofiile musculare, redorile articulare, respectiv intepenirea lor), beneficiaza de cura heliomarina si asta pe calea reglarii metabolismului calciului si fosforului, ca si pe calea reglarii sistemului neuroendocrin, de unde redobandirea puterii de contractie a muschilor si redobandirea mobilitatii articulare.
– cura heliomarina influenteaza favorabil o serie de boli inflamatorii ginecologice cronice pe calea micsorarii fenomenelor dureroase, pe calea decongestionarii focarelor de inflamatie, ca si pe calea normalizarii functiei hipofizare, de unde normalizarea secretiei interne a ovarelor.
– de aceeasi cura mai beneficiaza si o serie de boli de piele, ca pitiriazisul, psoriazisul si eczemele uscate, cura ducand la disparitia pruritului, la uscarea veziculelor si eliminarea placardelor, elemente ce caracterizeaza aceste boli.
– beneficii majore ale curei se inregistreaza in cazul multor boli ale copiilor, in special la aceia suferind de rahitism, ca si in convalescenta dupa diferite boli infectioase.

Contraindicatii
Curei heliomarine ii sunt proprii si o serie de contraindicatii, mai importante fiind:
– Tuberculoza in fazele ei evolutive.
– Insuficienta cardiaca.
– Hipertensiunea arteriala severa.
– Insuficienta renala ca si nefritele cronice.
– Bolile sistemului nervos central ca si bolile psihice sau nevrozele.
– Anumite boli endocrine, precum hipertiroidismul.