Efectele negative ale consumului de zahăr

Excesul de zahăr stimulează până la epuizare producţia de insulină a pancreasului, favorizând apariţia diabetului. Mai pe înţelesul tuturor, zahărul are asupra pancreasului un efect de biciuire. Statistic vorbind, se poate dovedi în mod cert că epoca modernă – în care diabetul s-a răspândit ca un flagel – se suprapune epocii descoperirii şi folosirii extensive a zahărului.

Consumul excesiv de zahăr duce şi la sporirea cazurilor cu dislipidemii. Altfel spus, consumul acestui produs alimentar tulbură metabolismul grăsimilor. În final, abuzul de zahăr şi creşterea grăsimilor în sânge măresc riscul bolilor cardiovasculare.

Un alt motiv pentru care ar trebui să consumăm foarte puţin zahăr sau deloc este faptul că acest aliment duce la creşterea morbidităţii cardio-vasculare. Să nu uităm că bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de mortalitate în patologia generală.

Alte riscuri la care se expun consumatorii de zahăr constau în: creşterea frecvenţei cariilor, riscul de poluare microbian, sporirea numărului de cazuri cu rectocolită ulcerohemoragică şi maladia Crohn, favorizarea obezităţii, iar în această ultimă situaţie putem asista la un cumul de factori de risc: obezitate, diabet, dislipidemii.

Dacă în lume se consumă tot mai puţin zahăr, este – din păcate- din cauza creşterii consumului de îndulcitori chimici- încă mult mai toxici decât zahărul.