Evoluția intrauterină a copilului

Conceptia are loc atunci cand ovulul femeii este fertilizat de spermatozoizii barbatului. Sexul copilului, precum si mostenirea genetica, se stabilesc in acel moment.

Saptamana 1

La 30 de ore dupa conceptie, celula-ou se divide in doua. In cea de-a treia zi, celula-ou (zigotul) se divide in 16 celule. Dupa inca doua zile, zigotul migreaza din trompa uterina in uter. In cea de-a saptea zi, zigotul se fixeaza in pliurile mucoasei uterine. Zigotul este cunoscut acum sub denumirea de blastocist.

Saptamana 2

Fatul in formare este mai mic decat un bob de orez. Celulele care se divid cu rapiditate se afla in procesul de formare a diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul digestiv.

Saptamana 3

Tubul neural care se dezvolta acum va deveni in final sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii).

Saptamana 4

Copilul este cunoscut acum sub denumirea de embrion. Are in jur de 3 milimetri lungime. In acest stadiu, el secreta hormoni speciali care impiedica menstra mamei.

Saptamana 5

Inima incepe sa-i bata. Embrionul isi dezvolta placenta si sacul cu lichid amniotic. Placenta se fixeaza in peretii uterului pentru a-si extrage oxigenul si substantele nutritive din organismul mamei.

Saptamana 6

Embrionul are acum in jur de 1,3 centimetri lungime. Coloana vertebrala in crestere arata ca o coada. Capul este mult mai mare fata de restul corpului.

Saptamana 7

Acum se formeaza ochii, gura si limba. Muschii firavi ii permit embrionului sa inceapa sa se miste. Ficatul embrionului produce celulele din sange.

Saptamana 8

Embrionul a devenit acum fetus si are in jur de 2,5 centimetri lungime. Toate organele corpului sunt formate. Mainile si picioarele care pana acum erau in stare incipienta incep sa-si dezvolte degetele. Creierul este activ.

Saptamana 9

Dintii incep sa se structureze in interiorul gingiilor. Inima continua sa se dezvolte.

Saptamana 10

Degetele de la maini si de la picioare sunt conturate, dar inca unite intre ele prin membrane.

Saptamana 11

Fetusul poate sa inoate destul de bine in lichidul amniotic. Are acum ceva mai mult de 7 centimetri lungime.

Saptamana 12

Pleoapele unite se dezvolta peste ochii care sunt acum complet formati. Copilul poate chiar sa si planga in tacere, deoarece are corzile vocale formate. Ar putea chiar sa inceapa sa-si suga degetul. Tot acum ii cresc si unghiile la degetele de la maini si de la picioare.

Saptamana 14

Muschii se dezvolta in continuare, iar miscarile copilului, in timp ce inoata si da din picioare, sunt din ce in ce mai coordonate.

Saptamana 16

Fetusul masoara acum in jur de 14 centimetri. I s-au format gene si sprancene, iar limba are acum si papile gustative. In jurul celei de-a optsprezecea saptamani de sarcina se face de obicei un control cu ultrasunete pentru a se detecta posibile anomalii, pozitia placentei sau o eventuala sarcina multipla. Interesant este faptul ca tot acum se poate observa ca fetusul sughita.

Saptamana 20

Fetusul are acum in jur de 21 de centimetri lungime. Urechile functioneaza perfect si el poate inregistra sunete estompate din exterior. Buricele degetelor au acum amprente. Sexul copilului se poate distinge la o examinare cu ultrasunete.

Saptamana 24

Fetusul are acum in jur de 33 de centimetri lungime. Pleoapele unite se separa acum in pleoape superioare si inferioare, permitand copilului sa deschida si sa inchida ochii. Pielea este acoperita de un par extrem de fin si protejata de un strat de secretie avand consistenta cerii. Copilul inspira si expira lichidul amniotic prin plamanii deja formati.

Saptamana 28

Fetusul are acum in jur de 37 de centimetri lungime. Corpul a crescut ajungand din urma capul, care era destul de mare la inceput, iar acum copilul pare mult mai bine proportionat.

Saptamana 32

Copilul petrece majoritatea timpului dormind. Miscarile lui sunt acum puternice si coordonate. Probabil ca deja s-a asezat in pozitia cu capul in jos, pregatit sa se nasca.

Saptamana 36

Copilul masoara acum in jur de 46 de centimetri lungime. Probabil ca si-a cuibarit deja capul in pelvisul mamei, gata de a veni pe lume. Daca se naste acum, are toate sansele sa supravietuiasca. Plamanii se dezvolta rapid in saptamanile urmatoare.

Saptamana 38

Copilul are acum in jur de 51 de centimetri lungime si este gata de nastere. Se crede ca in aceasta perioada copilul incepe sa secrete hormonii care declanseaza inceputul travaliului.