Fecioara – Femeie

Din pacate, ne lipsesc exemplele istorice cu care sa ilustram tipul feminin al Fecioarei, femeia din zodia aceasta fiind o persoana discreta si stearsa in spatele sotului ei, deloc inclinata, sa joace fatis un rol. Fireste, se pot avansa citeva nume: Doamna de Lamballe, devotata pina la capat vietii tragice a Mariei-Antoaneta, si, in alt domeniu, Irene Joliot-Curie, eminent savant, victima a datoriei…, dar cazurile acestea nu ne edifica in privinta atitudinii in dragoste a tipului respectiv.

Femeia Fecioara clasica este rezervata si disciplinata, ca si barbatul, dar la ea pudoarea, castitatea, timiditatea sint mai vizibile. Este o sotie devotata si se dedica intrutotul caminului. Are simtul datoriilor si responsabilitatilor si stie sa-si organizeze viata de zi cu zi; putem sa fim siguri ca sotul ei se bucura de un interior ingrijit, de mese la ora fixata, de camasi bine calcate, de un mic stoc de conserve, are socotelile la zi, economii in cheltuielile casei, poate chiar primeste si cafeaua la pat… Cind anumite disonante o impiedica sa-si exprime latura cea buna, risca sa devina meschina, cicalitoare, preocupata exclusiv de treburi casnice, moralizatoare si circotasa pentru cel mai neinsemnat lucru. Face parte dintre acelea care nu tolereaza o greseala de ortografie, o pata, o stupiditate banala si se enerveaza de astfel de lucruri intr-un mod exagerat.

Femeia Fecioara ambivalenta are un comportament mult mai complex; prezenta, in ea, a doua naturi opuse o face sa fie o persoana capabila sa ne surprinda: este ingenua libertina sau, dimpotriva, dracul care s-a calugarit; este concomitent sau succesiv, inger si demon, iar in ea se poate consuma conflictul dintre destrabalare si puritate…