Fecioara – Mitologie

In sanscrita Kanya, semnul reprezinta primul plan cosmic unde va cauta sa se exprime potentialul Leului. Cum este vorba de un semn de pamint, forma suprema, emanata din Foc, va cauta un intermediar pe care il va gasi natural in aer si in expresia lui, Mercur, ca diriguitor al Gemenilor, ca sa reuseasca sa-si obiectiveze energia. Mercur va fi deci Buddhi (delegat, uns al domnului, raza insufletitoare). Va fi mesagerul FIINTEI neintrupate. De aceea este de inteles ca denumirea hindusa a Fecioarei – Parashakti – reprezinta Atma (energie) Soarelui, proiectata in semnul Kanya, prin interventia lui Buddhi-Mercur, spre a materializa cele sase forte primare ale naturii, ale caror nume, care se termina toate in Shakti, vor fi comentate mai departe. Mercur este, asadar, cel care realizeaza unitatea si completeaza astfel septenarul. Transcrierea grafica e bine cunoscuta. Trebuie sa fie inscrise in acelasi cerc (sau Coroana) doua triunghiuri echilaterale cu virfurile opuse: totul simbolizeaza cifra Sase si Unitatea, ceea ce filozofiile cele mai vechi desemnau sub numele de „Lumina astrala”.

Unitatea vietii trebuie deci sa apara dupa confruntarea interioara (inima Leului) – diversitate in unitate. In toate filozofiile religioase importante, marii initiati, marii conducatori spirituali sint in mod simbolic prezentati ca nascuti dintr-o Fecioara. in ezoterismul hindus, este vorba despre principiul difuziei, al invataturii, rezultind din unirea Atmei cu Buddhi, intruchipare in „forma” a semnului Kanya, a potentialelor de viata si de intelepciune. Este, paralel cu ce se intilneste in mitul crestin, „intruparea Cuvintului”. lar nasterea aceasta, care marcheaza o cotitura in istoria popoarelor si a religiilor, se opereaza (conform simbolului Fecioarei) intr-un loc retras, ascuns si intunecat: Mithra in caverna, Perseu intr-o inchisoare, lisus intr-o iesle, sau chiar Moise adapostit de trestii si prezentat si el de o fecioara.

Am putut constata in zodiile precedente ca planeta Marte (a Berbecului) corespunde planului spiritual al Dorintei neimplinite, iar planeta Venus (a Taurului) planului fortelor generatoare naturale care asteapta sa fie revelate; acum, planeta Mercur a Fecioarei raspunde pe toate planurile cosmice (actualmente dezvaluite) acestor latente care, prin orientarile din Gemeni si din Rac, au fost impregnate cu energie solara in Leu.

Se impune o rapida enumerare a acestor forte: Parashakti, forta primordiala a Leului – energie, caldura si lumina de la Soare calauzit de Mercur in elementul sau; aerul, pentru ca aceste energii sa ajunga pe Pamint (Fecioara, semn de Pamint), energii ale caror aspecte difuze sint urmatoarele: Gnanashakti: energie intelectuala a lui Buddhi ca tip, intelepciunea! Este o manifestare a clarviziunii prin lumina interioara. Icchhashakti: energie nervoasa, legind prin nervi (mercurieni ca tip) energia voluntara a Atmei cu gindurile din creier, inspirat de Buddhi. Kriyashakti: fenomen (de ordin magic) al creatiei plecind de la neant, practicat de rari initiati, pe potriva Divinitatii; materializari doar prin volitia dinamizata a Atmei-spirit si calauzita de Buddhi. De facut legatura si cu porumbeii Sfintului Duh in legenda crestina. Kundalinishakti: forta „ambivalenta”, in mod special supusa lui Mercur conducator si cuprinzind cele doua „polaritati” ale electricitatii si magnetismului, precum si fenomenele fizice sau psihice de acelasi ordin. Atractie si repulsie; relatii reciproce intre starea interna si conditiile externe. Matrikashakti: manifestari care tin in special de simturi (si ele, de natura mercuriana); este vorba de forta Cuvintului propagata, de Mercur invatind omenirea; este lumina astrala materializata in desene, alfabete, arte, limbi si corespondentele lor muzicale.

Se intelege deci ca zodia Fecioarei poate sa marcheze, o data cu sfirsitul primei jumatati a zodiacului, incheierea unei parti evolutive a acestuia pina la unitatea cosmica sub toate aspectele.

In Grecia, ziua cind steaua numita Spicul rasarea dimineata a fost aleasa drept sarbatoarea Zeitei recoltelor, Demeter, a carei legenda e cea mai apta sa ne dea cheia semnificatiei ascunse a semnului zodiacal.

Hades, Zeul infernului, isi alesese drept logodnica pe Persefona, fiica zeitei Demeter, si o rapise intr-un car aparut din lumea subpaminteana, tras de patru cai negri (cele patru directii ale spatiului). Anticii vedeau in asta infruntarea simbolica a doua moduri de viata foarte diferite: cel pasnic si sedentar al agricultorilor, in care femeia era sedusa printr-un efort incapatinat si creator, si cel nomad si brutal al razboinicilor, in care femeia revenea, drept rasplata, celui mai puternic, invingatorului.

Demeter, care nu fusese de fata la rapire, a ratacit mult timp in cautarea fiicei sale, lansindu-si apelurile in departari. Era din ce in ce mai deznadajduita, deoarece nimeni n-o vazuse pe Persefona si se credea luata in ris de un ecou zeflemitor din stincile care ii repercutau strigatele. La Megara a existat de fapt o stinca botezata cu numele Anaklethra: Strigatoarea.

Aceasta cautare fara sfirsit si dezordonata a fost legata de initiati de un anume complex de naivitate. Cine nu gaseste, inseamna ca nu este susceptibil de initierea indispensabila misterelor Vietii. Cauta, asadar, ratacind pe cai inconstient deturnate, fiindca in strafundurile Sale nu vrea sa gaseasca.