Fecioara – Psihologie

„Cuget, deci exist”
Un temperament nervos

Primul semnalment al tipului Fecioara este complexul organic uscat, indreptat spre rece, care ii confera un temperament nervos. Acesta se traduce grosso modo printr-o carenta a vietii animale, functiile digestiva, musculara si respiratorie fiind prea putin dezvoltate, indiciu al unei diminuari a vitalitatii. In schimb, sistemul nervos este foarte dezvoltat. Vom vedea deci ca viata psihica si mintala trece inaintea manifestarilor fiziologice si ne vom gasi in fata unei persoane fine, mladioase, delicate, cu reactii complexe si fatete multiple. La inceput, structura morfologica ne indica o faptura puternic individualizata si net „selectiva”, cel mai neinsemnat lucru putind avea o mare importanta pentru ea. Dar, tocmai din acest motiv, este menita sa intimpine dificultati de adaptare la lumea exterioara si de integrare in viata din jur. Cunoscind nelinistea, este facuta sa-si puna probleme, in masura in care viata ii prezinta aceste dificultati de adaptare pe care, printr-o naturala reflectare asupra trecutului propriu, le interpreteaza ca tot atitea simptome ale insasi firii sale.

Refuzul instinctului

Astrologul Cyrille Wilczkowski a definit foarte bine tipul Fecioara, doar in citeva cuvinte, fortind prea putin nota:
„Omul insemnat de zodia Fecioarei vede prea limpede ca sa nu prevada pericolele, se scruteaza prea mult ca sa cedeze impulsului organic. De departe, ghiceste tragismul vietii; cumpaneste cu anticipatie pretul aventurii; temator, se incordeaza in fata instinctului. Chemarea vietii ii apare ca o amenintare pentru pacea sa, ca intruziunea unor forte necunoscute si redutabile in refugiul sau calm. Este ispitit sa nu vada decit un atentat la pudoare in iubirea care il solicita si doar suferinta si lipsa de ratiune in lumea senzatiilor. Reactia sa naturala este sa se eschiveze, sa se refuze, precum Gilgamesh i se refuza lui Ishtar, sa-si evite destinul natural, sa fuga de o responsabilitate care i se pare covirsitoare.”

Aceasta este cel putin prima atitudine, reactia imediata a tipului Fecioarei in fata vietii si in prezenta oricarui eveniment. De aceea i se reproseaza adesea o oarecare lipsa de spontaneitate, de elan, de antren si faptul ca vrea de cele mai multe ori „sa taie firul in patru”. Neindoios, trece totul prin sita, cumpaneste mult inainte de a actiona si isi rasuceste de sapte ori limba in gura inainte de a vorbi!

Opune deci un soi de refuz liberului exercitiu al sensibilitatii si nu se gindeste decit sa neutralizeze fortele brute ale instinctului, din pricina obscurei si profundei nelinisti pe care i le suscita acestea. De unde reculul putin speriat din fata necunoscutelor lumii si vietii. Prefera sa se sprijine pe demersurile intelepte ale judecatii proprii, astfel incit isi situeaza mintuirea intr-un plan de reflectie, in calculul rational, in actul perfectionat; este de altfel de asteptat ca, daca are, din instinct, o viziune realista asupra vietii, sa ajunga sa ia o pozitie serioasa fata de evenimente. Ba chiar se angajeaza mai curind in sensul unei igiene fizice si morale bine aplicate.

Faptul de a evita instinctul sau de a-1 respinge creeaza constiinta; daca instinctul nu e decit natura, constiinta, in schimb, nu vrea decit cultura si civilizatie (sau negarea lor). Primul act al constiintei este oprirea in fata elanului natural pe care o cunoaste bine Fecioara. Datorita acestei frine, poate sa introduca in viata sa o anumita disciplina si sa construiasca o ordine care sa satisfaca un ideal uman. De unde se constata, la Fecioara, o latura „perfectibila”, o dorinta profunda de cultura sau de perfectiune morala care sa-i satisfaca nevoia imperioasa de a-si apartine, de a se poseda. in cele din urma, idealul Fecioarei este omul „clasic”, chiar in sensul clasicismului, care aspira sa dispuna liber si sa fie sigur de el insusi.

La un nivel mai putin ambitios, acest „perfectionism” face din Fecioara tipul zodiacal desavirsit, perfect din omenirea noastra medie; fiinta aceasta plina de simt practic stie sa faca fata tuturor situatiilor si este inzestrata cu o mie de mici calitati atit de utile in viata de zi cu zi.

In plus, acelasi dispozitiv de retragere in fata instinctului ii permite sa-si aranjeze o existenta confortabila dintr-un anumit punct de vedere. Asistam desigur la o nivelare a aventurii umane; betiei dorintelor, Fecioara ii prefera o anume liniste; placerea este respinsa in favoarea tihnei. Dar aceasta se atinge mai usor decit „fericirea” spre care nazuiesc persoanele mai instinctive.
Si totusi…