Fecioara – Sanatate

Nu este desigur, ca Leul, zodia unei sanatati vizibile si infloritoare; adesea se spune chiar ca nativii din Fecioara nu arata bine. Constitutia lor fizica, precum si robustetea, vitalitatea, rezistenta lor au limite lesne atinse. Dar ei invata repede sa le cunoasca, sa se acomodeze cu ele, ba chiar sa le si utilizeze. Prin predestinarea semnului zodiacal, le este usor sa interpreteze cele mai mici tulburari si sa nu le lase sa se agraveze. Sint in stare sa considere manifestarile morbide ca niste ispasiri ale greselilor comise impotriva comportamentelor naturale si sanatoase si prefera sa le dejoace prin mici manevre dietetice, care, in general, le folosesc foarte mult.

Atitudinea aceasta in fata existentei ii este, de altfel, absolut necesara nativului; un anume complex de inferioritate, inerent zodiei, ar tinde astfel sa exalte tulburari nervoase generatoare de dezordini putind degenera in adevarate infirmitati. Si ei insusi, informat prin analiza si edificat datorita unui detaliu adesea fara valoare pentru altcineva, va fi in masura sa purceada la o adevarata reeducare corectiva. Asa s-a intimplat cu doctorul Paul Carton, grav bolnav inca din adolescenta, marcat de Ascendentul sau Fecioara. El a relatat in volumul sau Ucenicia sanatatii un ciudat detaliu personal, de ordin intestinal, care i-a servit drept baza ca sa se ingrijeasca si sa creeze medicina naturista, alcatuita toata din nuante, din sensibilitate si din observatii minutioase.

In sinul acestui complex fiziologic predomina reactii aie sistemului nervos de natura oarecum angoasanta. Despre un asemenea subiect se poate spune ca isi face usor „singe rau”. Susceptibilitatea sa nervoasa se exteriorizeaza in inhibitii, atit imaginative si psihice, cit si fizice, datorita respectarii restrictiilor inerente semnului. Ceea ce poate produce spasmodice constrictii digestive, – intestinele mai ales – pe care medicamentele nu sint capabile sa le inlature decit pe moment si care raspund mai ales la manevrele (mercuriene) de reeducare prin „dirijarea temperamentului” (dr P. Carton). La fel, se pot constata adevarate inhibitii sexuale cu scurte episoade de remisiune, fapt care permite, mai ales femeilor, sa-si gaseasca o liniste multumitoare intr-o frigiditate relativa. Sa notam ca aici inhibitiile pot sa-si gaseasca si un suport fiziologic (vaginism).

Sanatatea este, in fond, amenintata de o hiperestezie neuroendocrina cu o tendinta accentuata spre oboseala provocata de o succesiune paroxistica de constructie nervoasa, depresiune si surescitare. Este deci posibil ca si medicamentele sa nu fie luate decit cu intermitente.

Tulburarile nervoase suscita reactii reflexe functionale la organele terminale ale tranzitului digestiv, influentate de semnul zodiacal si anume, intestinele, expuse la enterita si la constipatie, in schimb rareori afectate de maladii tumorale, care, dezvoltindu-se indeobste mult timp foarte discret, fac parte din acele scadente brutale evocate mai sus. Dar daca nativul din Fecioara nu stie sa se observe si sa isi faca o autocritica oarecum corecta, daca restul temei sale il determina sa asculte de unul si de altul, sa adopte astazi remedii pe care le va iniocui miine, starea i se va agrava cu certitudine si il va impinge la ipohondrie si acrimonie, atribuite pe buna dreptate de bunul simt popular constipatilor. Atunci nu vor intirzia reflexele in lant care pot duce la intoxicatia generalizata.

Medicatia judicioasa va fi tocmai cea determinata de spiritul semnului: practicarea economiei de forte nervoase si fizice, folosirea foarte moderata a medicamentelor si mai degraba a mijloacelor modeste care duc adesea la efecte mari. Observatia bine dirijata arata care este alimentatia sanatoasa ce convine nativului din Fecioara ca sa-1 scuteasca de nefastele fermentatii intestinale. Nativul se acomodeaza de altfel foarte usor, dornic sa urmeze o regula pe care o simte eficient, formata din mici detaiii menite sa-i usureze o existenta pe care are in mod rezonabil tendinta s-o considere sub prisma rutinei, mai degraba decit sub cea a satisfactiilor spectaculare. Pentru el „orice digestie este o lupta” (dr P. Carton), pe care se bucura s-o duca pina la incheierea sa intestinala normala si fara complicatii. Astfel, strategia unei existente fericite poate rezulta dintr-o tactica digestiva de detaliu.