Fecioara – Simbolica

Implinirea

In fiecare an, cind, in perioada cuprinsa intre 23 august si 22 septembrie, Soarele parcurge cel de-al saselea semn zodiacal, Fecioara,se implineste a treia si ultima faza a anotimpului verii.

Sa nu cautam o explicatie a semnului referindu-ne la constelatia Virgo sau la steaua ei cea mai stralucitoare, Spica. Fecioara isi leaga numele de portiunea din zodiac cuprinsa intre 150° si 180° longitudine; aceasta felie de 30° incheie cuarta care, plecind de la solstitiul de vara, ajunge la echinoctiul de toamna. Cu incheierea semnului (0° Balanta) se incheie si primul hemiciclu zodiacul inceput in Berbec. In emisfera noastra, este legat de „momentuT deosebit care marcheaza sfirsitul verii.

Pentru natura, incepe o etapa noua. Cel mai bine o putem intelege daca procedam la o scurta retrospectiva. In Berbec, sub focul elanului vital, mugurul a plesnit si vlastarul tinar a iesit din pamint. in Taur, infruntind proba pamintului, tinara planta s-a infipt in sol ca sa prinda radacina. Cu proba aeriana a Gemenilor, ea s-a dezvoltat apoi in aer, la nivelul ramurisului si al frunzisului. Racul a vazut, sub domnia apei, formarea semintei, care s-a dezvoltat si a inflorit in Leu, sub cel mai fierbinte soare al anului. Hemiciclul zodiacal ia sfirsit o data cu Fecioara; este incheierea acestui lung proces. Spicul s-a maturizat, acum gata de cosit: e momentul culesului, stringerea recoltei, inmagazinarea.

Substanta s-a implinit
Printr-un proces invers, cel de-al doilea hemiciclu zodiacal va vedea implinindu-se intoarcerea substantei spre esenta. Simbolul zodiei reprezinta o fata tinara, o fecioara cu aripi tinind in mina un spic de griu; uneori, chiar un snop. De ce o fecioara? Se poate da cel putin o explicatie „naturalista”: pamintul a rodit epuizindu-si toate resursele; in momentul acesta, e sterp, neproductiv; dar, tinind seama de viitorul ciclu vegetal, Terra este noua, virgina, pura si va primi ulterior saminta.

Hieroglifa se multumeste indeobste sa semene cu un M al carui ultim picior e prelungit si barat cu o liniuta. Este vorba de o simplificare ce stilizeaza trupul si aripile fecioarei, prelungirea intoarsa inauntru figurind spicul. S-ar putea descoperi niste indicii pretioase pentru grafologie din acest semn distinctiv: preponderenta liniilor clare, a unghiurilor si a incrucisarilor, indiciu al valorilor rationale…

Recolta e un rezultat care se cintareste si se calculeaza… Cita distanta de Leu la Fecioara! Primul pune accentul pe valoare, cea de-a doua, pe eficacitate. In Leu, se naste individualitatea, simultan cu aparitia vointei si cu afirmarea Eului intr-un sentiment de autonomie, de libertate. In Fecioara, aceasta individualitate se va intari intr-un proces de desicare (grauntele trebuie sa se desprinda din spic detasindu-se din teaca); fixindu-si niste limite precise, ea se va diferentia, se va particulariza, se va reduce, se va selectiona, inconjurindu-se de o scoarta izolanta. Saracirea materiala va fi compensata de o intarire a spiritului. Si de aici se poate intelege semnificatia Fecioarei: nu mai e vorba de fecundarea materiei, ci de a spiritului. Aceasta zodie marcheaza in fapt aparitia ratiunii, cucerirea asa-numitei ratio, omul isi cauta masura in logica.

Vom mai extinde cunoasterea zodiei referindu-ne la organul-tip care ii corespunde in repartizarea valorilor „omului-zodiac”: intestinele. Daca acceptam grafologia simbolica (dar noi nu obligam pe nimeni la asa ceva!), le observam ansele in simbolul grafic al zodiei. Or, intestinele au o functie precisa: aceea a sistemului digestiv care triaza alimentele, le alege pe cele proprii vietii, elimina deseuriie si asimileaza substantele nutritive. Asistam la procesul tipic al valorilor semnului, valori de filtru, de grila, de impletitura, de nod… Asimileaza, dar nu lasa sa treaca decit ce-i convine.