Gleznele umflate

Umflarea gleznelor, în termeni medicali ”edem al membrelor inferioare” este adesea datorată unei insuficienţe venoase, adică alterării pereţilor venelor membrelor inferioare. Această insuficienţă venoasă se manifestă prin: senzaţie de picioare grele seara, tensiune dureroasă a muşchilor picioarelor, crampe ale membrelor inferioare. Aceste manifestări sunt acompaniate apoi cu tulburări fizice, în special ”edeme de seară” la nivelul gleznei care se bombează peste încălţăminte, devenind diformă. Aceste edeme pot dispărea sau diminua în repaus, sau dacă picioarele sunt ţinute mai sus decât corpul. Dimineaţa totul a dispărut, gambele şi gleznele sunt fine.

Într-un stadiu mai avansat, edemele devin permanente, regresează mai puţin în timpul nopţii sau în repaus, şi cuprinde întreaga gambă. O culoare ocru spre brun, demonstrează existente varicelor sau a unei flebite mai vechi. La palpare, edemul este moale. Încet, încet, aceste semne dispar şi edemul devine dur. Ansamblul acestor manifestări, care se instalează progresiv pe durata mai multor ani, trebuie să vă pună în gardă şi să consultaţi medicul.

CE E DE FĂCUT?

Tratamentul ”picioarelor grele” şi al edemelor nu trebuie neglijat. EI răspunde bine, înainte de toate, unor reguli igienico-dietetice simple: evitarea statului în picioare timp Îndelungat, evitarea purtării hainelor strânse pe talie şi a unei încălţăminte strâmte.

Întindeţi-vă pe pat, cel puţin o oră pe zi. Poziţia culcat este de preferat poziţiei aşezat. Exerciţiile fizice, şi în special mersul pe jos, favorizează întoarcerea sângelui venos către inimă, realizând un „masaj” eficace al venelor, evitând astfel edemul, care corespunde trecerii lichidului din sânge prin peretele venelor. Este de dorit folosirea ciorapilor medicinali. La toate acestea se adaugă administrarea medicamentelor venotonice, care în majoritate derivă din vitamina PP.

Atenţie la kilogramele în plus, care încetinesc vindecarea.

Regulile igienico-dietetice enumerate mai sus, precum şi un tratament respectat cu rigurozitate, permit evitarea complicaţiilor care pot apare (ulcerele de gambă, dureroase şi greu de cicatrizat).