Îmbăierea bebelușului

Igiena zilnică a copilașului este foarte importantă. Pielea sa este moale și delicată, iar urina, transpirația sau saliva îl pot irita. Aveți grijă să îndepărtați prin spălare urina, fecalele, transpirația, precum și resturile de lapte și mâncare; de obicei apa simplă, eventual un șervețel umed, fără săpun sau șampon, sunt suficiente. Baia zilnică este de mare folos: contactul cu apa, joaca în cădiță, „discuția” cu mama sau cu tata în timpul îmbăierii îi fac plăcere și contribuie la buna dezvoltare a copilului.

Baia NU ARE CONTRAINDICAȚII!

Deocamdată, în țara noastră, nu este bun contactul cu apa de robinet în timpul evoluției unei varicele (vărsat de vânt). Nici o altă îmbolnăvire nu poate fi piedică în calea îmbăierii; dimpotrivă, dacă un copil are febră, baia face parte din tratamentul bolii care a determinat creșterea temperaturii. Nici vaccinările prin injecții nu împiedică baia. Pe de altă parte, dacă părinții sunt prea obosiți într-o zi sau nu dispun de apă destulă, baia generală poate fi înlocuită cu una parțială, adică se curăță cu puțină apă, eventual cu o mănușă de prosop, zonele care se murdăresc mai ușor. Aceeași metodă, adică baia parțială, este  indicată și pentru toaleta nou-născutului căruia nu i-a căzut sau de abia i s-a desprins buricul (bontul ombilical). El mai poate fi spălat în jet de apă de robinet, însă fără a-l ține în cădiță cu apă. Este recomandabil ca baia să se facă înaintea mesei, nu după masă, deoarece copilașul relaxat după activitatea pe care a avut-o mănâncă și adoarme repede.

Temperatura apei de baie (sau pentru dușul nou-născutului) trebuie adaptată preferinței copilului, în general aproximativ 36 grade C (apreciată cu cotul adultului sau cu un termometru special); unii copii, chiar foarte mici, își manifestă dorința de a avea de-a face cu apă un pic mai caldă. Le-o putem respecta, dar, pentru călirea corpului oricărui sugar, este indicată o limpezire, un duș cu apă mai rece decât apa de baie; în acest scop se poate folosi o stropitoare-jucărie.

Câteva amănunte despre îmbăiere

Puneți apă rece în cădiță, adăugați apă fierbinte și amestecați.

Încercați apa cu cotul. Nu adăugați niciodată apă fierbinte cu copilul aflat în cadă.

freeimages.com
freeimages.com

Băgați copilul dezbrăcat în cădiță, susținându-i capul și ceafa pe antebrațul dumneavoastră, în timp ce degetele aceleiași mâni îi înconjoară bine brațul de partea opusă dumneavoastră. Puneți cealaltă mână sub fundulețul lui pentru a i-l sprijini. După ce ați ajuns cu trunchiul și piciorușele lui în apa din cădiță, zâmbiți-i, vorbiți-i, cântați-i tot timpul în timp ce-i stropiți corpul cu mâna liberă. Susțineți-i tot timpul capul și umărul de partea opusă și lăsați-l să dea din brațe și din picioare. Asta îi face mare plăcere! Spălați-l cu săpun sau șampon pentru copii, folosind un burete sau o bucată de material textil,  sprijinindu-l permanent pe brațul dumneavoastră. Atenție, nu folosiți apa din cădiță pentru spălarea feței copilului. De cel puțin 2-3 ori pe săptămână e bine să nu folosiți nici săpun, nici șampon, ci doar apă! Hidroterapia îi place și îi face foarte bine.

Nu lăsați niciodată copilul singur în baie. Chiar în apă foarte puțină se poate îneca.

Pentru cel puțin câteva secunde e cazul să-l întoarceți cu fața în jos, de data aceasta sprijinindu-i pieptul și gâtul pe antebrațul dumneavoastră.

Fiți atenți să nu intre cu fața în apă! Clătiți pielea copilului sprijinindu-l continuu. Durata băii o veți stabili împreună. Dacă sugarul se simte bine, dă semne că-i place ce i se întâmplă, puteți continua 4-5, chiar mai multe minute. La primul semn de neplăcere însă, trebuie să renunțați și să reluați baia după o zi, chiar două. Scoateți-l din apă strecurându-vă mâna liberă sub fundulețul lui și țineți-l bine pentru că este alunecos.

După baie, copilașul va fi pus pe un prosop mare cu care îl înfășurați lăsându-i liberă doar fața. Treceți la toaleta ochilor: ștergeți delicat fiecare ochi dinspre tâmplă către nas folosind o batistă moale (fiartă și călcată cu fier încins) sau o compresă sterilă de la farmacie (poate zgâria pleoapele dacă nu sunteți atenți!). Pentru fiecare ochi, schimbați compresa sau folosiți alt colț al batistei de bumbac.

Apoi faceți toaleta urechilor: ștergeți conștiincios cu colțul prosopului tot pavilionul urechii. Nu este nevoie de bețișoare cu vată: uneori, mai ales în mâna unor părinți neexperimentați și emoționați, acestea pot provoca iritații ale conductului auditiv. Eventual, pentru sugarii mai mari se pot folosi bețișoare cu vată din comerț, din cele care au o îngroșare ce nu permite introducerea prea profundă. Aveți grijă de lobul urechii și nu uitați spatele pavilionului; uscați-l bine prin tamponare cu prosopul. Tot acum este momentul curățării nasului (cu tamponașe din vată răsucită bine și netezită ca să nu aibă scame sau cu un colț al batistei de bumbac).

Urmează uscarea grijulie a pielii, peste tot, tamponând cu atenție pliurile: sub bărbie, la subsori, la vintre, la îndoitura genunchiului.

Nu uitați să-i zâmbiți și să-i vorbiți în tot acest timp!

UNICEF