Leu – Psihologie

O forta a naturii

Nu e un lucru absolut: nu toti nativii din Leu au o forta fizica in masura sa sustina comparatia cu animalul regal; si totusi, dintre toate semnele, al cincilea prezinta cele mai multe constitutii atletice; pentru multi, baza organica este robusta, generoasa si rezistenta: punctul de plecare e promitator.

Fie ca e sau nu dezvoltata, constitutia poarta oricum pecetea unui temperament de foc, numit indeobste bilios. Asadar, Leul incepe sa capete chip la radacina insasi a fiintei sale fiziologice, in urzeala unui temperament energetic, alcatuit in intregime de cheltuire motrice. Recunoastem in el abundenta vitala, exteriorizarea debordanta care-i dirijeaza intregul comportament: revendicari instinctive imperioase, reactii rapide si puternice, aplomb, valoare, certitudine, indrazneala, sete de ambitie, de cucerire si dominatie… Tipul respectiv are suficiente rezerve ca sa-si permita risipa: e puternic. E sanatos. Iese in intimpinarea vietii, increzator, fericit, natural, fara complicatii: a beneficiat de forta si stie ca „cei din stirpe pura n-asteapta ani sa dea dovada de bravura”. La acest etaj inferior, nativul prezinta deja o unitate bine organizata si orientata spre integrarea lumii exterioare; va fi formula urmarita pina la capatul evolutiei sale.

Sa nu ne miram asadar daca, in mod cit se poate de firesc, reuseste sa se impuna; pe cei care ii seamana, ii eclipseaza; pe cei care ar fi tentati sa-1 contrazica, ii reduce la tacere; in orice moment, isi face cunoscuta prezenta. Oricarui esalon social i-ar apartine, in orice sfera publica ar evolua, Leul se semnaleaza atentiei celorlalti. Fie ca se numeste Napoleon, Raymond Poincare, Mussolini, sau ca este ministru, prefect, primar, dirijor de fanfara, antrenor al unui club sportiv sau sef de banda… se afla in rindul intii!