Mama singură

Înainte de toate, învățați să vă respectați în rolul dumneavoastră de mamă. Copiii au nevoie de adulți care să investească timp și energie pentru ei. Un părinte iubitor, grijuliu și implicat reprezintă cea mai importantă persoană din viața copilului.

Informați-vă! În legislația din România există prevederi speciale pentru părinții singuri (familii monoparentale). Dacă sunteți în această situație, puteți să luați legătura cu un asistent social din cadrul compartimentului de asistență socială din raza domiciliului dumneavoastră care vă va îndruma.

Învățați să cereți ajutorul. Uneori, a cere ajutorul, poate părea straniu și stânjenitor. Puteți începe oricând, pentru că veți avea nevoie de ajutor în diverse situații: să faceți un duș, să dormiți un pic mai mult ca de obicei, să ieșiți în oraș, să aveți un pic de timp liber pentru dumneavoastră, etc. Va fi greu doar până când veți învăța să cereți ajutorul și o să vă bucurați când îl veți obține. Nu așteptați ca ceilalți să își ofere ajutorul. Ei nu știu care sunt nevoile dumneavoastră și nu le puteți cere să ghicească ce vă trebuie. Puteți apela la cunoștințe, prieteni, alți părinți sau la o altă persoană apropiată pentru supravegherea copilului. Acest lucru vi se cuvine, îl meritați și nu trebuie să vă simțiți stânjenită pentru ajutorul pe care îl solicitați. În plus, veți găsi cu siguranță o modalitate de a vă revanșa.

Atenție! Lăsați copilul doar cu persoane pe care le cunoașteți bine și în care aveți încredere. Înainte de a lăsa copilul cu cineva, explicați-i care este programul copilului, cu ce anume este obișnuit, care este ora de culcare, etc. Poate fi util să lăsați un bilețel cu aceste informații.

pixabay.com
pixabay.com

Evitați izolarea, discutați cu alte mame! Întâlniți-vă cu mame tinere, cu persoane care au trăit o experiență similară cu a dumneavoastră și care vă vor înțelege imediat. Căutați compania altor părinți cu copii mici în parc sau acasă, deoarece puteți învăța unii de la alții. Vă puteți oferi reciproc sfaturi și sprijin când aveți îngrijorări legate de copil. Poate că ceilalți părinți cunosc mici trucuri despre cum să-i facă să înceteze să plângă sau să mănânce mai ușor. Întrebați-i! Ei sunt ca și voi: au învățat multe și le place să vorbească despre copilul lor.

O idee bună este să frecventați diferite cursuri pentru tinerele mame/părinți. Vă veți simți mai bine și mai sigură de dumneavoastră. Vorbiți cu o mamă cu experiență sau cu moderatorul cursului, cumpărați/împrumutați și citiți cărți, broșuri, reviste cu informații despre creșterea și îngrijirea copiilor.

Căutați, în zona în care locuiți grupuri de sprijin ale părinților. Întocmiți un plan de acțiuni pentru diverse situații; în caz de îmbolnăvire a copilului este bine să aveți la îndemână adrese, nume, telefoane ale persoanelor care v-ar putea ajuta, primul lucru pe care trebuie să-l faceți, apoi următoarele, în ordinea importanței sau chiar puteți alcătui o „rețea de sprijin” în formă scrisă, care să cuprindă persoanele pe care vă puteți baza în diferite situații limită.

Petreceți timp în compania prietenilor. Vorbiți despre problemele care vă apasă și ce ați putea face pentru rezolvarea lor.  Gândiți-vă la planuri de viitor: lucruri noi pe care le puteți face, locuri de muncă pe care le puteți obține, activități la care v-ar face plăcere să le practicați.

Se poate întâmpla să gândiți că nu sunteți prea strălucită ca mamă, sau chiar să vi se spună acest lucru. Nu este adevărat! Decizia de a naște copilul a fost cea mai bună decizie a dumneavoastră! Dragostea vă va ajuta să depășiți problemele! Copilul are nevoie de dumneavoastră!

UNICEF