Masaj pentru tratarea ridurilor

Practicat în mod regulat, cu perseverenţă, ţinând seama de direcţia mişcărilor şi insistând asupra porţiunilor ridate – masajul facial prelungeşte vitalitatea şi tonicitatea muşchilor.

O condiţie esenţială este însă aceea de a fi practicat încă de la vârsta de 25-30 de ani, căci mai târziu pielea îşi pierde din elasticitate şi efortul devine inutil.

 • Tehnici de masaj

Masajul feţei cuprinde o serie de mişcări specifice dintre care cele mai obişnuite sunt:

 • Mişcări de mângâiere

Cu mişcări de mângâiere sau de netezire (effleuraj) se va începe şi se va termina masajul. Sunt mişcări superficiale care se execută cu pulpa degetelor sau cu mâna deschisă. Sensul mişcărilor este determinat de direcţia circulaţiei sângelui şi limfei (de jos în sus).

Prin acest masaj:

–        se măreşte capacitatea de absorbţie a cremei hrănitoare aplicată pe piele;

–        se obţine o relaxare generală;

–        se realizează o intensificare a circulaţiei sângelui şi a limfei, o stimulare a activităţi muşchilor.

 • Mişcări energice

Acest masaj se recomandă pentru intensificarea circulaţiei locale, pentru descongestionarea ţesuturilor mai profunde şi pentru îndepărtarea excesului de sebum din glandele sebacee. În funcţie de modul lor de execuţie, mişcările energice se pot categorisi astfel:

–        Pianotatul este procedeul care constă în mişcări executate cu patru degete, mişcări asemănătoare celor făcute la pian. Se efectuează în scopul revitalizării ţesuturilor şi pentru activarea circulaţiei sângelui.

–        Tapotatul constă în mişcări scurte, dese şi ritmice aplicate cu toată faţa palmară a degetelor. Prin acest procedeu se obţine o intensificare a hrănirii ţesuturilor şi o creştere a tonicităţii muşchilor.

–        Frământatul. Mişcările se aseamănă cu frământarea aluatului. Acest procedeu se caracterizează printr-o acţiune stimulatoare şi de tonificare a muşchilor. Se recomandă în special în cazul tenului gras, deoarece îndepărtează surplusul de sebum al glandelor sebacee.

–        Ciupitul ar putea fi considerat ca o variantă a masajului frământat. Se execută mai mult cu două degete şi cu mişcări scurte şi repetate ca şi frământatul; este indicat în situaţia tenurilor grase.

–        Fricţionarea constă în mişcări executate cu presiune, folosind pulpa degetelor. Mişcările degetelor pot fi circulare, în zig-zag, verticale, orizontale etc. Se recomandă pentru intensificarea circulaţiei locale şi pentru descongestionarea ţesuturilor mai profunde.

–        Pălmuitul constă din uşoare pălmuiri, executate pentru stimularea circulaţiei sanguine şi pentru creşterea tonicităţii muşchilor.

 • Mişcări vibratorii

Mişcările vibratorii se execută cu cele patru degete sau chiar cu întreaga palmă şi constau în mişcări rapide de tremurare, de vibraţie. Acţionează în special asupra ţesuturilor profunde.

 • Operaţiuni pregătitoare pentru masaj

–        Ne spălăm bine pe mâini, tăiem unghiile scurt şi nu purtăm inele care ar putea zgâria;

–        Se strânge părul cu o bentiţă sau într-o băsmăluţă de tifon pentru a nu-l murdări;

–        Urmează demachierea obrazului cu o cremă sau cu un lapte demachiant şi o ştergere cu o loţiune tonică care poate fi o infuzie din plante alese după natura tenului.

–        În general, masajul este precedat de o baie de aburi.

–        După expunerea la baia de aburi, ne ştergem  uşor obrazul cu un prosop curat şi procedăm la scoaterea punctelor negre. Ne acoperim degetele arătătoare de la ambele mâini cu tampoane sterile şi presăm progresiv zona din jurul punctelor negre.

Atât înainte, cât şi după extragerea punctelor negre, obrazul se va şterge cu o soluţie dezinfectantă sau cu alcool camforat.

Dacă ne hotărâm ca mişcările de masaj să le efectuăm mai des, se poate renunţa la baia de aburi.

Înainte de a trece la efectuarea masajului vom încălzi puţină cremă în palmă, apoi printr-un masaj mângâietor vom aplica crema pe obraz.

Aplicarea cremei se face astfel: cu mişcări de mângâiere îndreptate de sub bărbie spre piept crema se întinde pe gât, iar din mijlocul bărbiei înspre urechi, pe obraz şi apoi din mijlocul frunţii spre tâmple.

 • Efectuarea masajului

După ce am efectuat aceste operaţii pregătitoare trecem la efectuarea masajului propriu-zis, care poate dura 10-15 minute (fiecare mişcare se poate executa de 3-4 ori, mâinile nu se mai ridică de pe obraz).

 • Fruntea

–        Se execută mişcări de mângâiere (effleuraj), cu ambele mâini, care lucrează alternativ, pornind de la sprâncene la rădăcina părului.

–        Pornind de la tâmpla stângă spre tâmpla dreaptă şi invers efectuăm mişcări în zig-zag (degetele mijlocii se întretaie).

–        Pentru prevenirea ridurilor de la rădăcina nasului se execută acelaşi fel de mişcări în zig-zag pornind de jos în sus.

–        Atât pentru ridurile orizontale, cât şi pentru cele verticale, se execută mişcări circulare, pornind de la rădăcina nasului spre tâmple.

 • Sprâncenele

–        Masăm sprâncenele prin mici apăsări ca şi pe orbicular şi apoi facem ciupituri laterale ale frunţii, cu cele 3 degete.

–        Se execută ciupituri apucându-se între degetul mare şi mijlociu, pornind de la rădăcina nasului spre tâmplă.

–        În aceeaşi direcţie executăm mişcări de mângâiere cu degetele arătător şi mijlociu în poziţie de “V” (aşa numita foarfecă).

 • Pleoapele

–        Pleoapele vom fi masate uşor, prin palpare cu vârful degetelor, insistându-se pe marginea şanţului orbital şi pe orbicular, deasupra şi dedesubtul sprâncenelor, prin apăsări scurte.

 • Regiunea ochilor

Mişcările de netezire vor fi foarte uşoare, deloc brutale, această zonă fiind foarte sensibil.

Pentru “laba gâştii” cu mâna stângă vom susţine coada sprâncenei, iar cu mâna dreaptă executăm mişcări circulare urmate de mişcări de pianotat.

Vom executa mişcări circulare pornind de la rădăcina nasului şi urmând arcadele sprâncenelor. Mişcarea  se termină printr-o uşoară presiune la rădăcina nasului.

 • Nasul

Se masează circular, cu degetul mijlociu, de o parte şi alta a aripilor nasului şi apoi cu mişcări de mângâiere urcăm de jos în sus (foarfecele nasului), punctând cu un deget nările

 • Buzele

La gură vom masa cu degetele, arătătorul, mijlociul şi inelarul de la ambele mâini, gen foarfecă (degetul arătător şi mijlociu formează un “V”), de o parte şi de alta a porţiunii dintre nas şi gură, insistând la colţurile ei, folosind alternativ ambele mâini.

Aceleaşi mişcări le repetăm şi la bărbie. Pentru prevenirea bărbiei, se tapotează energic sub bărbie şi de-a lungul maxilarelor cu degetele strânse şi întins (alternativ cu ambele mâini).

 • Obrajii

Masajul obrajilor se execută cu mişcări circulare, de netezire cu podul palmei.

Toate mişcările sunt ascendente pornind de la aripile nasului, de la colţul gurii şi de la bărbie spre tâmple.

Asupra obrajilor se mai pot executa ciupituri, tapotări, pianotări şi frământat.

Mişcările care se execută foarte uşor şi încet sunt mişcări de netezire, effleuraj şi vibratorii folosind o cremă grasă hrănitoare.

Pentru ridurile din şanţul naso-labial (zona dintre nas şi gură) şi de la extremităţile guri se execută ciupituri şi mişcări de mângâiere. Pentru tenurile grase, acneice, este foarte indicat masajul pe uscat, fără a se aplica crema pe obraz, masaj care constă din executarea unor ciupituri superficiale, ce alternează cu ciupituri profunde.

Ciupim şi calota craniană, coborâm spre ceafă, pe care o masăm orizontal şi vertical, ciupind bine pielea în dreptul coloanei, trecem la gât şi la bărbie cu întreaga palmă – de sus în jos şi circular – şi astfel stimulăm circulaţia sângelui, pentru o mai bună hrănire a epidermei.