Perioada intrauterină

În timpul sarcinii normale, perioadă care durează 280 de zile (+/- 11 zile), atât creșterea, cât și dezvoltarea sunt foarte rapide. Ovulul (invizibil cu ochiul liber) ajunge în trei luni de sarcină la lungimea de 9 cm, în cinci luni la 25 cm în luna a șaptea la 35 cm iar la 9 luni ajunge la 50 de cm aceasta fiind lungimea medie a nou-născutului la termen.

Creșterea în greutate este la fel de rapidă, de la câteva micrograme (în momentul concepției) la 35 g în luna a treia de sarcină, la 300 g la  sfârșitul lunii a cincea, pentru a ajunge la 3000-3500 g la nouă luni, pentru cei mai mulți copii. Greutatea la naștere poate fi și sub și peste aceste valori, fără ca aceasta să aibă o semnificație negativă. Probleme pot apărea la copiii născuți sub 1500 g sau peste 4500 g, dar aceste situații pot fi rezolvate în maternitate.

pixabay.com
pixabay.com

În luna a doua de sarcină, embrionul începe să evolueze către o structură vie, cu trăsături apropiate de ale omului mare; se conturează capul (disproporționat de mare față de corp), cu schițarea gurii, urechilor, nasului, trunchiului și extremităților. Tot acum începe activitatea inimii.

În luna a patra apare diferențierea sexuală, putându-se chiar preciza sexul fătului.

În luna a cincea se percep bine mișcările cordului, cu ajutorul unui dispozitiv de ascultat și mișcările generale ale fătului pe care mama începe să le simtă. Din luna a cincea până la termenul normal al sarcinii apare funcția respiratorie (deși copilul nu respiră în timpul sarcinii, primind oxigenul necesar odată cu sângele care-i vine prin cordonul ombilical de la mama sa); se definitivează pielea, apare părul etc.