Pesti – Sanatate

Nativul din Pesti poarta un interes constant problemelor de sanatate, la fel ca si cel din Fecioara, dar, spre deosebire de acesta din urma, el se ingrijoreaza mai ales de repercusiunile situatiei generale a sanatatii asupra sanatatii proprii, iar atunci cind se anunta vreo epidemie, studiaza cu multa atentie simptomele ca sa le descopere aparitia cit mai curind posibil, intr-atit se teme de ele. De fapt, nu e un bolnav care se asculta, ci un bolnav care asculta. Datorita sensibilitatii sale foarte accentuate, mai ales daca alte planete sau Ascendentul insotesc Soarele in semn, consecintele pot sa fie neasteptate, misterioase pentru observator si, uneori, catastrofale.

El poate fi cititorul atras de toate publicatiile asa-numite de vulgarizare medicala, care ii furnizeaza o documentatie pe care o crede pretioasa, dar care poate sa faca din el prada unor simptome prost interpretate si sa-1 impinga sa incerce fara discernamint o multime de remedii de sarlatani. Astfel, sanatatea sa depinde mult de anturaj si de conditiile de viata. I-ar trebui acestui „nativ un medic de familie, destul de psiholog ca sa raspunda la argumentele sale, cu un fler grozav ca sa-i precizeze senzatiile, care au foarte mult tendinta sa para difuze, si mai ales capabil sa-i impuna un tratament limitat, omogen si continuu.

Se admite in general ca nativul are o constitutie destul de plapinda, expusa unor boli importante, infirmitatilor, tulburarilor ascunse, misterioase, greu de codificat intr-un grup definit – sint atribuite de obicei unor slabiciuni organice diverse sau unor anemii, cind nu este vorba de disfunctii glandulare, care furnizeaza mereu o explicatie comoda, la fel de imprecisa ca si tulburarile insesi. Mercur se afla in cadere in semnul Pestilor, iar subtilitatea sa, ca si simtul sau critic lipsesc absolut, cind nu exista niste dispozitii speciale pe harta Cerului.

Se stie ca nativul este in general inzestrat cu un aspect putin robust, in sensul ca are umerii ingusti si soldurile neaccentuate si ochii adesea bulbucati. In figura Omului-Zodiac, am ajuns la capat si, intr-adevar, picioarele sint de multe ori cele care constituie organul slab sau, cel putin, poarta de intrare posibila a bolilor. Picioare in general mai mult mici, dar late, de forma mai curind plata prin inmuierea musculaturii si osaturii, adesea afectate de umflaturi mai mult sau mai putin legate de edemul gleznelor, si strabatute de varice aparente. Aceste tulburari de circulatie atrag usor altele, perturbind metabolismul apei si termoreglarea interna, de indata ce intervine stationarea intr-un loc umed sau foarte rece. Reumatismele, guturaiurile, racelile de toate gradele pot deci sa fie consecintele pe termen scurt, in timp ce toate umflaturile, celulita si, in cel mai rau caz, ascitele constituie difuziuni toxice si manifestari aparent incoerente. Se intelege ca aceasta sensibilizare a picioarelor este si o poarta de intrare a infectiilor microbiene; cangrena si tetanosul gasesc uneori acolo un teren de electie.

Examenul medical al unui copil din Pesti este deosebit de dificil, datorita faptului ca el acuza adesea localizari foarte diferite ale durerilor sale, plingindu-se, de exemplu, de urechi, cind este in cauza gitul, sau invers.

Persoanele frecventate si sugestiile lor au o foarte mare influenta asupra sanatatii si echilibrului moral ale nativului din Pesti. Se poate cita exemplul doctorului Paul Carton, care se temea, mai ales din cauza puternicii sale sensibilitati, de ceea ce numea actiunea vampirizanta a marilor nervosi, nativii din zodii energice sau dinamice ce puteau exercita asupra lui o adevarata pompare, in ciuda dialecticii corectoare a Ascendentului sau in Fecioara.

Adevarul e ca nu exista nativ mai susceptibil de a se pune in pielea altuia. Din pacate este un lucru curent ca, ingrijind bolnavi sau traind in anturajul lor, sa se identifice cu ei pina la a simti cu adevarat toate simptomele bolilor in cauza. De unde posibilitatea unor veritabile deliruri psiho-senzoriale, cind personalitatea se pierde in aparente multiforme in functie de gradul de afectivitate in raporturile cu bolnavul. Asta poate merge pina la vointa seaca de a ignora realitatile pentru a nu participa la ele, pina la teama banuitoare (de contagiune, de pilda) si chiar pina la dorinta de a-si asuma, pentru o presupusa usurare, suferintele unui bolnav iubit. Toate acestea se petrec intr-o asemenea lipsa de precizie, incit personalitatea dispare, iar suferintele astfel suscitate si mai mult sau mai putin resimtite sint acceptate intr-un soi de sublimare plina de delectare.

Pestii sint totusi semnul atribuit spitalelor, dar ceea ce am spus mai inainte arata ca nativul nu ar fi prea avantajat sa stea intr-un asemenea stabiliment. Pe de o parte, imprecizia observatiilor sale personale va avea tendinta sa-1 faca sa fie considerat exclusiv un psihic de catre personalul medical lucru nu intotdeauna fals din cauza conversatiilor cu alti bolnavi ale caror plingeri multiforme vor fi pentru el deosebit de nocive.

Toate otravurile si toate toxinele interne si microbiene vor exercita asupra nativului o influenta dezastruoasa. Si cum, incercind sa lupte impotriva suferintelor sale reale sau exagerate, se poate intimpla sa se dedea la orice i-ar permite o fuga din realitate si personalitate – alcool, narcotice, stupefiante – ne putem pune intrebarea daca nu este vorba de o forma artificiala, inferioara si frusta, a unei sublimari lipsite de curaj.

Trebuie deci sfatuit sa nu locuiasca in apropierea apelor statatoare sau in locuri prea umbrite. Traiul in orase si, mai ales, la partere, umiditatea si imobilitatea ii sint cei mai mari inamici. Soarele, exercitiile fizice adecvate in locuri uscate, sint, dimpotriva, cei mai buni adjuvanti pentru sanatatea sa. Un sejur la mare, cind climatul e bine ales, il poate reintroduce in mediul sau de origine, de unde exaltarea reactiilor de aparare. In alte cazuri, poate fi util sa i se provoace un oarecare soc printr-un sejur la tara sau chiar la munte. Solutia fiziologica de sare marina izotonica, utilizata in comprese, bai de picioare, instilatii, aspiratii nazale ar trebui sa aiba o puternica actiune revigoranta. In fine, nu trebuie sa se piarda niciodata din vedere ca unele carente de sare alimentara datorita obiceiurilor vor avea un efect mult mai profund asupra lui decit asupra oricui altcuiva. Echilibrul fosfor-calciu, micile doze de iod nu sint absolut necesare pentru buna functionare a tiroidei, mai ales clorura de magneziu, care il poate proteja impotriva tumorilor cu un caracter difuz corespunzatoare semnului zodiacal. Ii vom recomanda deci calduros utilizarea zilnica a sarii marine nerafinate, pe care de altfel o preconiza si doctorul Carton.