Pesti – Simbolica

Marea comunitate

In fiecare an, cind in perioada cuprinsa intre 19 februarie si 20 martie, Soarele parcurge cel de-al doisprezecelea semn zodiacal, Pestii, se incheie a treia faza a anotimpului iernii.

Sa nu cautam explicatia acestui semn in afara, invocind, bunaoara, constelatia Pisces sau stelele fixe care o formeaza. Pestii, ca semn, isi leaga numele de portiunea din zodiac ce se intinde intre 330° si 360° longitudine; aceasta felie de 30° incheie cvarta care, plecind de la solstitiul de iarna, ajunge la echinoctiul de primavara. Prin evolutia catre acest semn (0° Berbec) se incheie, o data cu al doilea hemiciclu inceput in Balanta, intregul ciclu al zodiacului, Berbecul inaugurind un nou circuit al universului nostru sideral. In emisfera noastra, este legat de „momentul” precis al sfirsitului iernii.

Pentru natura, este vremea topirii zapezilor si a ultimelor ploi de iarna; suvoaiele acopera intinsele cimpii manoase; viiturile au un rol de lichefiere, de dizolvare, de potop purificator; legaturile sint desfacute, fortele de coeziune dispar; constiinta aspira la neant. Si totusi, natura se desprinde alene din toropeala frigului saturnian al iernii; caldura si zilele incep sa conteze; o viata noua, inca in gestatie invizibila, cauta sa musteasca spre a se exterioriza. In mediul acesta apos semintele capata o vigoare care le va face sa plesneasca in Berbec; un puseu de seva, de o senzualitate nepasatoare, cuprinde vegetatia, care incepe proliferarea mugurilor. Dar in lumea asta tranzitorie de semisomn in care focul mocneste sub cenusa, nimic nu este inca precizat, totul se mentine intr-o stare informa; nici un hotar nu se poate trasa intr-un asemenea univers unde domnesc neimpartasite lipsa de determinare si confuzia.

Daca sintem in zorii unei ere noi, ne aflam si la sfirsitul unei mari etape, cel din urma semn zodiacal marcind incheierea unui lung proces ciclic care, incepind cu Balanta (punct median), vede implinindu-se intoarcerea substantei la esenta, dupa domnia primului hemiciclu care se intindea de la plesnirea grauntei (Berbec) pina la culegerea spicului matur (Fecioara).

„De-a lungul celorlalte unsprezece semne, toate valorile vietii, carnii si singelui si-au urmat aventura cosmica a realului. In semnul oceanic al Pestilor, aceste valori se implinesc prin parasirea limitelor lor respective sau, mai degraba, prin depasirea lor, spre a deveni comunitate. Ceea ce era mare in sine devine mic spre a atinge imensitatea. Cerul si pamintul se vor uni aici in virtutile colective, in organizarea unui univers. Invizibilul se raspindeste in lumea vizibila si vizibilul se resoarbe in sinul lumii invizibile. Este momentul revelatiei, aceleia a verbului; momentul iluminatiei, aceleia a tacerii, dar si a misticului… Toate deosebirile se intemeiaza pe tacere.

Simbolul figurativ al semnului reprezinta doi pesti alaturati in sens invers,, unul urcind si celalalt coborind, cu un fir care le leaga gurile opuse: aici intr-adevar s-a gasit solutia interna a contradictiilor externe. Hieroglifa ii prezinta indeobste pe cei doi pesti (doua linii curbe in hiperbola) legati printr-o trasatura mediana orizontala (firul care ii leaga). Ar fi mai natural sa se reprezinte, cei doi pesti orizontal si suprapusi, unul mergind inainte si celalalt inapoi, dar subconstientul colectiv care se exprima in figurile simbolice are desigur motivele sale care depasesc simtul comun, mai ales la un asemenea semn zodiacal.

Se stie ca in ordinea marilor etape cosmice ale omenirii, legate de miscarea de precesiune a echinoctiilor, era semnului Pestilor care, ca toate celelalte, a domnit timp de circa doua milenii, e cea a crestinismului. In fapt, primii crestini din catacombe au adoptat pestii gasind mintuirea in apele botezului. In masura in care Cristos este in mod simbolic mintuitorul omenirii, nu poate fi el considerat cea mai mare personificare a semnului, izbavitor si salvator intre toti? Doua milenii s-au scurs si pestele ramine animalul jertfit la masa de vineri…

Referindu-ne la repartitia valorilor in „Omul-Zodiac”, cele doua picioare sint partea corpului atribuita celui de-al doisprezecelea semn zodiacal: ultimul semn este legat de terminatii, de extremitatile intregului corp, precum coada pestelui care e terminatia corpului sirenei. La drept vorbind, este mai putin vorba de o corespondenta anatomica de asta data, cit de o legatura metafizica ce ar merita un studiu aprofundat si anume un sondaj psihanalitic, daca ne gindim la importanta pe care o capata picioarele, pasii, talpile in operele creatorilor marcati de acest semn, ca un Hugo sau un Van Gogh la care Berbecul si Marte dominanti se conjuga cu Pestii…