Pesti – Vestimentatie

Femeia nativa din Pesti care vibreaza cu firea ei profunda stie ca, pentru ea, imbracamintea nu este o chestiune de eleganta, de armonie sau de tinuta. Cu siguranta ca nu e facuta pentru bon ton si nu poate fi vorba, in cazul ei, sa aiba o tinuta impecabila. Ceea ce o marcheaza inainte de orice este nevoia de a-si exprima, scotind-o in relief, apartenenta mitologica la divinitatile acvatice: ondina, naiada, sirena… Este sensibila la o adevarata magie a imbracamintii: o culoare fascinanta, un parfum fermecator, un simplu nimic, dar de efect, totul e in masura sa creeze aceasta ambianta in jurul ei, aceasta atmosfera care aureoleaza o fiinta cu bizarerie, feerie, gratie seducatoare si ii da viata intr-o lume ce depaseste simpla prezenta.

Aceasta femeie nu poate fi cucerita decit de o estetica a impreciziei. Nu inseamna ca se lasa neaparat in voia unei tinute neingrijite, desi „neglijeul bine dozat” i se potriveste de minune. Mai precis, ea trebuie sa se imbrace liber, urmindu-si fantezia; de altfel, vede moda cu un ochi suficient de indepartat ca s-o interpreteze cum ii convine. Si, in special, tot ce este fluid, curgator, evaziv, neexprimat sau inexprimabil, intra in vederile ei; de exemplu, haina larga, rochia fara cordon, rochia sac si, in lipsa unui colant perfect care ii poate sta foarte bine, tot ce nu muleaza formele, ci lasa doar sa fie ghicite. Frumusetea ei sta mai putin in ceea ce arata, decit in acel inefabil, acel ceva evaporat, straniu, de nedefinit, care creeaza atmosfera.

Cit despre barbat, el acorda atit de putina importanta prezentarii incit isi neglijeaza destul de mult tinuta. Rareori e impecabil, dar putin ii pasa.